Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κοινωνική νομιμοποίηση της δυσπιστίας επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Σύσταση εξεταστικής επιτροπής για Βενιζέλο μελετά ο ΣΥΡΙΖΑ ανεξαρτήτως αποτελέσματος την Κυριακή

Socialist party leader Evangelos Venizel

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Απόντος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, κύλησε η πρώτη ημέρα της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής για τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως ακριβώς αναμενόταν, το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει σταδιακά κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είχε προβλεφθεί και φάνηκε και από τις δύο πρώτες ομιλίες των εκπροσώπων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ.κ. Δραγασάκη και Βούτση, τα βέλη της Κουμουνδούρου αφορούν κατά κύριο λόγο το μέτωπο της οικονομίας, με αιχμή του δόρατος την εισβολή των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Στο επιτελείο της Κουμουνδούρου επιχειρούν να προσδώσουν κοινωνική επικάλυψη και νομιμοποίηση της πρότασης δυσπιστίας, απευθύνοντας έκκληση για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος το βράδυ της Κυριακής, όταν εντός της Βουλής θα διασταυρώνουν τα ξίφη τους ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, λίγο πριν την ονομαστική ψηφοφορία για την πρόταση μομφής. Κατ” αυτόν τον τρόπο από το ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να ξυπνήσουν μνήμες indignados της περιόδου των θυελλωδών διαβουλεύσεων και ψηφοφοριών των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων, όταν έξω από το Κοινοβούλιο δεκάδες χιλιάδες κόσμου ζητούσε την καταψήφισή τους.  Επιπλέον στο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ενδεχόμενη ψήφος εμπιστοσύνης υπέρ της κυβέρνησης του μνημονίου την ώρα που η πλατεία Συντάγματος θα είναι γεμάτη από κόσμο που διαμαρτύρεται αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ειδικό βάρος.

«Την ώρα που θα συζητείται η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, οι εργαζόμενοι και η νεολαία πρέπει να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης στην τρόικα, αντίστασης στο μνημόνιο και στη συρρίκνωση της δημοκρατίας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

fosphotos.com, Menelaos Myrillas
fosphotos.com, Menelaos Myrillas

Εν μέσω δυσπιστίας… εξεταστική;

Στους κύκλους του κόμματος μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του, Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την πρωινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αναφορικά με την καθυστέρηση την κατάθεσης πρότασης σύστασης Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όπως είχε εξαγγείλει ο κ. Τσίπρας. Ωστόσο, στελέχη της Κουμουνδούρου εκτιμούν πως η συγκεκριμένη αναφορά του κ. Βενιζέλου για το θέμα των υποβρυχίων αποτελεί επικοινωνιακό τρικ της κυβέρνησης σε μία προσπάθεια να αποπροσανατολίσει την πολιτική συζήτηση που έχει ξεκινήσει στη Βουλή από το μέτωπο της οικονομίας, αποδυναμώνοντας κατ” αυτόν τον τρόπο την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Βολές της Κουμουνδούρου στη ΔΗΜΑΡ

Πάντως, βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμαναν πως η επεξεργασία της πρότασης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής βρίσκεται σε τελικό στάδιο και ανάλογα με τις όποιες πολιτικές εξελίξεις υπάρξουν μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής θα δρομολογηθεί η κατάθεσή της στη Βουλή.

Εν τω μεταξύ, στο στόχαστρο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε για μία ακόμη φορά και η Δημοκρατική Αριστερά, μετά την επισημοποίηση της πρόθεσής της να δηλώσει «παρούσα» κατά την ψήφιση της πρότασης δυσπιστίας. Από την Κουμουνδούρου εκτιμούσαν πως η Αγίου Κωνσταντίνου έστω και τώρα θα επέλεγε μία σαφή στάση, κάτι το οποίο όπως διαμηνύουν διαψεύσθηκε. Ενδεικτικό είναι το «τιτίβισμα» του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος μετά την ομιλία του Βασίλη Οικονόμου σχολίασε: Ακούγοντας τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ για την πρόταση μομφής, δεν καταλαβαίνω γιατί έφυγαν από την Κυβέρνηση. Εδώ δεν σηκώνει ίσες αποστάσεις…

(Visited 1 times, 1 visits today)
By