Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

«Κολλάει» η Γενεύη 2 για τη Συρία

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών στη Συρία

fosphotos.com | Kostantinos Tsakalidis
fosphotos.com | Kostantinos Tsakalidis

Στην παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε εμπόλεμες ζώνες -το ελάχιστο στο οποίο ίσως θα μπορούσαν να συμφωνήσουν κυβέρνηση του Άσαντ και αντιπολίτευση- θα επικεντρωθεί η συνέχεια των εξαιρετικά δύσκολων διαβουλεύσεων στη Γενεύη ΙΙ.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Λακντάρ Μπραχίμι, διαμεσολαβητής στις συνομιλίες των δύο πλευρών -οι οποίες κάθονται στο ίδιο τραπέζι, έστω και εάν δεν μιλούν απευθείας- μιλά για «μισά βήματα» αλλά ευελπιστεί σε καρπούς.

Οι θέσεις των δύο πλευρών παραμένουν διαμετρικά αντίθετες σε όλα τα κεντρικά ζητήμα -πρώτο εκ των οποίων είναι η παρουσία του Άσαντ σε όποια μεταβατική κυβέρνηση.

«Δεν έχουμε καταφέρει πολλά, αλλά συνεχίζουμε» είπε ο Μπραχίμι το Σάββατο μετά τις έμμεσες συνομιλίες των δύο πλευρών. Η κατάσταση είναι «πολύ δύσκολη και πάρα, πάρα πολύ περίπλοκη και δεν κινούμαστε με βήματα αλλά με μισά βήματα», εξήγησε.

Στη συνάντηση του Σαββάτου, ο Μπραχίμι είχε κάτσει στην κορυφή ενός τραπεζιού με σχήμα U και στις δύο άκρες, αντικριστά, κάθονταν οι δύο αντίπαλες πλευρές. «Ο ένας είναι στα αριστερά, ο άλλος στα δεξιά, και μιλούν, μέσω εμού, μεταξύ τους» είπε ο Μπραχίμι, «έτσι γίνεται στις πολιτισμένες συζητήσεις».

Στον διάλογο υπό διαμεσολάβηση τα πνεύματα παρέμειναν ήρεμα και καμία από τις δύο πλευρές δεν άγγιξε τα φλέγοντα ζητήματα της σύρραξης.

Στην παρούσα φάση, στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται η πόλη της Χομς. Στόχος είναι να συμφωνηθεί κάποια προσωρινή παύση πυρός ώστε να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια.

Ακόμη κι αν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν σε αυτό, θα χρειαστούν επιπλέον διαβουλεύσεις με τις ομάδες που βρίσκονται στο σημείο (άλλο μία ένδειξη του προβλήματος της περιορισμένης επιρροής της αντιπροσωπείας της συριακής αντιπολίτευσης). Ο Μπραχίμι ανέφερε ότι ευελπιστεί πως οι πρώτες παραδόσεις ίσως ξεκινήσουν ήδη τη Δευτέρα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By