Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κολομβία-Ουρουγουάη χωρίς το βαρύ οπλισμό τους…

Παραδοσιακό λατινοαμερικάνικο ντέρμπι στις 11, με Κολομβία και Ουρουγουάη να κοντράρονται χωρίς τον πιο βαρύ οπλισμό τους. Κι αν οι Κολομβιανοί συνήθισαν στην ιδέα της απουσίας του Ραδαμέλ Φαλκάο, για τους Ουρουγουανούς ήταν ένα σοκ η απομάκρυνση του Λουίς Σουάρες που έστειλε μήνυμα από… το σπίτι του:

sok-souares-stin-ourougouai«Ευχαριστώ για την αγάπη σας. Όλοι τώρα στο πλευρό της ομάδας μας». Ναι, μόνο που αυτός φρόντισε με την συμπεριφορά του να αποδυναμώσει την Σελέστε που από φαβορί περνάει σε αουτσάϊντερ της συνάντησης –και μην ξεχνάμε πως, χωρίς τον Σουάρες η Ουρουγουάη γνώρισε την ήττα από την Κόστα Ρίκα…

Η Κολομβία -που όλοι την είδαμε «μικρή» ομάδα όταν κέρδισε την Εθνική μας 3-0, μόνο που τελείωσε τον όμιλο με τρεις νίκες…- απέδειξε πως μπορεί και χωρίς εκείνον. Τον Φαλκάο (που τραυματίστηκε πριν το Μουντιάλ).  Η επιθετική της γραμμή έβγαλε… φωτιές (9 γκολ!) με τον ιδιοφυή Χάμες Ροντρίγκες να έχει τα δικά του πατήματα στον αγωνιστικό χώρο (και να μην είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί αυτά του Φαλκάο…).

Colombia

Ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός: η βελτίωση της Κολομβίας από αγώνα σε αγώνα κι ενώ στο ματς με την Ιαπωνία -και παρά τις αλλαγές- έβγαλε την καλύτερη εικόνα της κυριαρχώντας με 4-1. Ενδιάμεσα είχε επικρατήσει και της Ακτής με 2-1.

Στη Σελέστε με τη βαριά φανέλα, ο αντικαταστάτης του Σουάρες θα είναι ο Στουάνι η ο 35χρονος Φορλάν, με πιο αξιόπιστη λύση στην επίθεση τον Καβάνι. Οι γαλάζιοι πήραν την πρόκριση στους 16 με τις δύο νίκες τους επί της Αγγλίας (2-1) και της Ιταλίας (1-0).

Έμπειροι οι μονομάχοι από τελικούς Μουντιάλ ενώ, σε 38 παιχνίδια η Ουρουγουάη έχει 18 νίκες, έναντι 11 της Κολομβίας και 9 ισοπαλιών. Τα τέρματα είναι 54-43 υπέρ της Ουρουγουάης (στα τελευταία εννιά μεταξύ τους ματς σημειώθηκαν 32 γκολ!), που έχει σκοράρει και στα εννιά πιο πρόσφατα παιχνίδια της σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Σε Μουντιάλ: Ουρουγουάη – Κολομβία 2-1 το 1962, στη φάση των ομίλων.

Διαιτητής του αγώνα στο Μαρακανά του Ρίο είναι ο Ολλανδός Μπγιορν Κάουπερς, με βοηθούς τους επίσης Ολλανδούς Βαν Ρέκελ και Ερβιν Ζένστρα -τέταρτος ο Νορβηγός Μιούν. Ο 41χρονος Κάουπερς είναι διεθνής από το 2006, έχοντας διευθύνει σημαντικούς τελικούς, όπως αυτόν του EuropaLeague 2013, του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών της ίδιας χρονιάς  και φυσικά του Τσάμπιονς Λιγκ εφέτος. Σφύριξε στο Μουντιάλ τα ματς Αγγλία-Ιταλία και Ελβετία-Γαλλία.

Β.Μελέκογλου

By