Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κομισιόν: Αναβλήθηκε η παρουσίαση της ελληνικής αξιολόγησης

Μήνυμα από τη Γερμανία | Νέα τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group την Παρασκευή

Greek-Debt-CrisisΑναβλήθηκε η προγραμματισμένη για παρουσίαση της έκθεσης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω της παράτασης στην καταβολή της δόσης των 4 δισ. ευρώ. Επίσης, η αναβολή συνδέεται και με το ότι μία από τις 22 προαπαιτούμενες δράσεις ακόμη εκκρεμεί. Η παρουσίαση θα μετατεθεί για τις επόμενες ημέρες.

H αναβολή αποτελεί γερμανικό μήνυμα προς την Ελλάδα ότι δεν θα δοθούν χρήματα εάν δεν υλοποιηθούν πρώτα όλοι οι συμφωνηθέντες όροι.  Σύμφωνα με πηγές, το γεγονός ότι η καθυστέρηση της δόσης  είναι πολιτικό μήνυμα επιβεβαιώνουν και στελέχη του κλιμακίου του ΔΝΤ στην  Αθήνα. Πρέπει να περάσει το μήνυμα, ανέφεραν ι ίδιες πηγές, να μην υπάρξει χαλάρωση, καθώς υπάρχει ανησυχία για  την αναβλητικότητα ορισμένων στελεχών της κυβέρνησης ως προς το προαπαιτούμενο της κινητικότητας.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η εκταμίευση του ποσού της επόμενης δόσης δεν μπορεί να γίνει πριν από την ερχόμενη Δευτέρα.

Το Euro working Group αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου αύριο προκειμένου να αποφασίσει για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, καθώς κατά την χθεσινή συνεδρίαση του οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για τη μη υλοποίηση του προαπαιτούμενου όρου σχετικά με την ένταξη 4.200 υπαλλήλων στο καθεστώς της κινητικότητας έως τα τέλη Ιουλίου.

«Η ομάδα εργασίας του Eurogroup σε τηλεδιάσκεψη έλαβε θετικά υπόψη τις προόδους που επιτεύχθηκαν. Η Κομισιόν αναμένει να ολοκληρωθεί ο έλεγχος σήμερα το βράδυ ή αύριο. Στη συνέχεια η Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου θα συνέλθει την ερχόμενη Δευτέρα 29 Ιουλίου, στις 12 το μεσημέρι (τοπική ώρα) για να λάβει θέση» αναφέρει σε ενημερωτική του επιστολή ο υφυπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Steffen Kampeter, ο οποίος υπογραμμίζει πως μόνο τότε η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να εκταμιεύσει το ποσό που της αναλογεί.

«Η γερμανική κυβέρνηση επιμένει με συνέπεια στην εφαρμογή των υπεσχημένων από την Αθήνα. Δεν πρόκειται να υπάρξουν αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης, όσο καιρό τα συμφωνηθέντα προαπαιτούμενα δεν υλοποιηθούν με τρόπο που να αποδεικνύεται» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Kampeter, αποτυπώνοντας με αυτόν τον τρόπο και τη θέση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αντιληφθεί ότι χωρίς υλοποίηση όλων των όρων και προηγούμενη επιβεβαίωση επ’αυτού από την τρόικα, δεν θα υπάρξει άλλη βοήθεια.

Στην έκθεση αναμένεται να τονίζεται πως οι μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα παραμένουν σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις προβλέψεις του προγράμματος. Θα υπογραμμίζεται, πάντως, πως η οικονομική κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη, με υψηλά ποσοστά ανεργίας που συνεπάγονται εξαιρετικά μεγάλο κοινωνικό κόστος. Επίσης, θα γίνεται αναφορά στην άρση της αναστολής πλειστηριασμών ακινήτων, στην μετάθεση της αύξησης των αντικειμενικών αξιών το 2016, στους νέους στόχους για τις απολύσεις στο Δημόσιο, καθώς και στο χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2014- 2015.

Για την εγχώρια ζήτηση θα αναφέρεται πως εξακολουθεί να είναι αδύναμη, ενώ θα σημειώνεται πως υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι εξαγωγές έχουν αρχίσει να συμβάλλουν περισσότερο στην εξωτερική προσαρμογή.

Ε. Σ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By