Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κομισιόν: Δεν ζητήσαμε να κλείσει η δημόσια τηλεόραση

Διαψεύδει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την οποιαδήποτε ανάμιξή της

fosphotos.com | EUROPEAN UNION
fosphotos.com | EUROPEAN UNION

Διευκρινήσεις για το κλείσιμο της ΕΡΤ έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ξεκαθάρισε ότι δεν ήταν δικό της αίτημα.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, «δεν ζητήσαμε εμείς το κλείσιμο της ΕΡΤ στο πλαίσιο των ζητούμενων περικοπών στον προϋπολογισμό», σημειώνει η Κομισιόν και συμπληρώνει ότι «είναι μια απόφαση που ελήφθη με πλήρη αυτονομία».

«Η Κομισιόν δεν έχει ζητήσει το κλείσιμο της ΕΡΤ, ούτε όμως αμφισβητεί την εντολή της Ελληνικής Κυβέρνησης να διαχειριστεί τον δημόσιο τομέα. Η απόφαση των Ελληνικών αρχών είναι στο πλαίσιο των μεγάλων και αναγκαίων προσπαθειών που αναλαμβάνουν οι αρχές προκειμένου να εκσυγχρονίσουν την ελληνική οικονομία» και προσθέτει «η Κομισιόν κατανοεί την δύσκολη κατάσταση του προσωπικού της ΕΡΤ και περιμένει οι ανακοινωθείσες απολύσεις να υλοποιηθούν με πλήρη συμμόρφωση με το σχετικό νομικό πλαίσιο. Η Κομισιόν στηρίζει τον ρόλο της δημόσιας μετάδοσης ως αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Η Συνθήκη καθιστά ξεκάθαρο ότι η διακυβέρνηση και οι στρατηγικές επιλογές αναφορικά με την δημόσια μετάδοση είναι στην αρμοδιότητα των Κρατών Μελών».

«Η Κομισιόν δεν μπορεί να υπαγορεύσει στα μέλη πώς να οργανώσουν τον δημόσιο φορέα ραδιοφωνίας και τηλεόρασης. Τονίσουμε τον ρόλο που έχουν οι δημόσιες μεταδόσεις σε ότι αφορά τις ευρωπαϊκές αξίες σε όλες τις οικονομικές συνθήκες, για χάρη του μηντιακού πλουραλισμού, της ελευθερίας των ΜΜΕ. Επομένως, χαιρετίζουμε τη δέσμευση της Ελληνικής κυβέρνησης να λανσάρει έναν νέο παίκτη στα ΜΜΕ που θα υλοποιεί τον σημαντικό ρόλο της δημόσιας μετάδοσης και ο οποίος θα είναι οικονομικά βιώσιμος», καταλήγει.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By