Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι «κόκκινες κάρτες» της Κομισιόν

Τι επισημαίνει για αποκρατικοποιήσεις και κλειστά επαγγέλματα

Stournaras soimpleΚαθυστερήσεις, ανάγκες προσαρμογών και επιτάχυνση, σε 55 βασικά μέτρα για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου, που αφορούν σχεδόν όλα τα βασικά τμήματα του μνημονίου εντοπίζει η Κομισιόν.

Ειδικότερα, στη φορολογία, η καθυστέρηση κυρίως αφορά στη μηχανοργάνωση και τη δικτύωση των υπηρεσιών, την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών, τη δημιουργία ενός θεσμικού οργάνου για τον εντοπισμό και την καταπολέμηση της διαφθοράς, τη δημιουργία μηχανισμού για άμεσο ή έμμεσο έλεγχο των τραπεζικών καταθέσεων, αφού θα αποτελούν εφεξής στοιχείο της φορολογικής πολιτικής, τον έλεγχος και τη διαγραφή των οφειλών που δεν μπορούν να εισπραχθούν, την αντικατάσταση των πληρωμών σε ρευστό και επιταγές με τραπεζικά εμβάσματα, προκειμένου να αποθαρρυνθεί η διαφθορά, την ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των ΔΟΥ.

Τοπική Αυτοδιοίκηση

Παράλληλα επισημαίνονται καθυστερήσεις στη δημιουργία μηχανισμών ελέγχου των δαπανών των ΟΤΑ, στην ενίσχυση του κεντρικού ελέγχου εκτέλεσης του προϋπολογισμού, στην αναζήτηση νέων πεδίων λειτουργικών δαπανών, οι οποίες θα μπορούσαν να μειωθούν στην ενίσχυση της νομολογίας περί αποκρατικοποιήσεων.

Αποκρατικοποιήσεις

Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, η Κομισιόν επισημαίνει οτι η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ποια από τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΑΣ πρόκειται να αποκρατικοποιήσει, να επιταχύνει την παραχώρηση διαχείρισης της Εγνατίας Οδού που είχε προγραμματιστεί το α’ τρίμηνο του χρόνου, να δημοπρατήσει το ψηφιακό μέρισμα, να δημοσιοποιήσει συγκεκριμένη στρατηγική για την αποκρατικοποίηση μικρών και μεγάλων λιμανιών, να δημιουργήσει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις των λιμενεργατών, να προωθήσει του διαγωνισμούς για την ΕΛΒΟ, τη ΛΑΡΚΟ, την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ, την αξιοποίηση του ποσοστού του Δημοσίου στο διεθνή αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλο».

Υγεία και Παιδεία

Στον τομέα της Υγείας, επισημαίνονται καθυστερήσεις στον υπολογισμό και την εξόφλησης των χρεών του ΕΟΠΥΥ προ τα νοσοκομεία, ενώ στον τομέα της Παιδείας ως καθυστερήσεις επισημαίνονται η πλήρης εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» για την εκπαίδευση.

Αδήλωτη εργασία

Παράλληλα, η Κομισιόν επισημαίνει οτί την καθυστέρηση της δημιουργίας θεσμικού πλαισίου για την καταγραφή και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας αλλά και την καθυστέρηση της αναμόρφωσης του εργατικού κώδικα.

Κλειστά επαγγέλματα

Στο μεταξύ, η Κομισιόν ζητά τη δημιουργία νέου οριζόντιου νόμου για τα κλειστά επαγγέλματα, βασιζόμενου σε νέα μελέτη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στην ενίσχυση της διαφάνειας για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων μέσω της δημιουργίας ιστοσελίδας όπου θα αναγράφεται η πρόοδος για κάθε ένα από αυτά, στην έκδοση προεδρικού διατάγματος με το οποίο οι υποχρεωτικές κατώτερες αμοιβές των δικηγόρων θα είναι απλώς «ενδεικτικές».

By