Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κομισιόν: Σχέδια για ανάπτυξη πριν τη σύνοδο δωρητών για την Ουκρανία

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν δήλωσε ότι διστάζει να ορίσει ημερομηνία

oukrania-simaia-ntonetsk

Αρνείται η Κομισιόν να ορίσει ημερομηνία για τη διεξαγωγή συνόδου δωρητών για να βοηθήσει την Ουκρανία να συγκεντρώσει κεφάλαια, μέχρι η κυβέρνηση του Κίεβου να παρουσιάσει λεπτομερή σχέδια για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν δήλωσε ότι διστάζει να ορίσει ημερομηνία, αν δεν δει λεπτομερειακό σχέδιο.

Οι Βρυξέλλες είχαν ανακοινώσει προηγουμένως ότι είναι έτοιμες να φιλοξενήσουν μια σύνοδο δωρητών προκειμένου να συγκεντρωθούν κεφάλαια για την Ουκρανία.

Ο Χαν σημείωσε ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να διοργανώσει την σύνοδο, για παράδειγμα στις αρχές του επόμενου έτους, αλλά μόνον υπό την προϋπόθεση ότι η ουκρανική κυβέρνηση θα έχει μια ολοκληρωμένη στρατηγική, ξεκάθαρους οικονομικούς στόχους και αφού έχει ορίσει τους τομείς όπου θα δοθεί η προτεραιότητα για επενδύσεις.

Η Ε.Ε. παραχώρησε εμπορικά προνόμια και δάνεισε δισεκατομμύρια ευρώ στο Κίεβο μετά τις διαδηλώσεις που οδήγησαν στην ανατροπή του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που θεωρείτο φίλα προσκείμενος στη Μόσχα. Ωστόσο, έχει αρχίσει να καταγράφεται απογοήτευση στις Βρυξέλλες λόγω της πορείας της συνεργασίας της Ε.Ε. με το Κίεβο. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φωνές που καλούν τις ουκρανικές αρχές να επιταχύνουν τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Η στάση του Χαν όσον αφορά στη σύνοδο αποτελεί παράδειγμα της νέας, σκληρότερης, πολύ πιο αυστηρής πολιτικής την οποία θα ακολουθεί πλέον η Ε.Ε έναντι των γειτόνων της και των κρατών που επιδιώκουν να ενταχθούν στις τάξεις της.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιούνκερ ανέφερε ότι δεν θα ενταχθεί κανένα νέο κράτος στη διάρκεια της πενταετούς θητείας του.

Τέλος ο Χαν υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. δεν πρέπει να διστάζει να θέτει όρους και να ζητά ανταλλάγματα για τις δεσμεύσεις τις οποίες αναλαμβάνει έναντι άλλων κρατών.

By