Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κονστάνσιο: Μπορεί να παρέμβει η ΕΚΤ για τον πληθωρισμό

Ο κ. Παπαδήμος επισήμανε ότι παρόλο που στην Ευρωζώνη έχουν γίνει σημαντικά βήματα για να εξέλθει από την κρίση, παραμένουν ακόμη σοβαρές προκλήσεις οι οποίες θα πρέπει ν΄αντιμετωπιστούν

papadimos

 

Σε ημερίδα με τον τίτλο «Τραπεζική Ένωση, Νομισματική Πολιτική και Οικονομική Ανάπτυξη» που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου ΕΕ και σε συνεργασία με το Κέντρο Χρηματοοικονομικών Μελετών του Πανεπιστημίου Goethe της Φραγκφούρτης,  υπό την επιστημονική διοργάνωση του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, μίλησε ο Βίτορ Κονστάνσιο.

O κ. Κονστάνσιο επισήμανε ότι το επόμενο βήμα που θα πραγματοποιήσει η ΕΚΤ, αν επιδεινωθεί η προοπτική του πληθωρισμού, είναι οι μαζικές αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, κατά τα πρότυπα της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ. Η πολιτική αυτή η οποία επισήμως ονομάζεται «ποσοτική χαλάρωση» αποτελεί στην ουσία το συγκαλυμμένο τύπωμα νέου χρήματος.

Όπως είπε, η «ΕΚΤ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε πρόσθετα μη συμβατικά μέτρα στην περίπτωση που επαληθευτεί το (ανεπιθύμητο) σενάριο, διατήρησης του πληθωρισμού στα σημερινά ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα».

Ανέφερε ακόμα ότι το παράδειγμα της Fed η οποία έχει προσφύγει εδώ και πολύ καιρό στην εφαρμογή της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης είναι αρκετά ενθαρρυντικό. Τόσο από τις θετικές επιπτώσεις που είχε αυτή η πολιτική στις τιμές των ομολόγων, όσο και στα μέτωπα της συναλλαγματικής ισοτιμίας, του πληθωρισμού και τέλος της ανάπτυξης. Σε κάθε μία περίπτωση, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ διαβεβαίωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα κάνει το καθήκον της. Παρόλα αυτά συμπλήρωσε ότι απαιτείται και η συμβολή των κυβερνήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο η δημοσιονομική πολιτική να στραφεί κατά κύριο λόγο στη χρηματοδότηση των δημόσιων επενδύσεων, των υποδομών και της παιδείας. Παράλληλα σημείωσε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί το δημόσιο εμπόριο και η κινητικότητα στην αγορά εργασίας. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος τόνισε στην παρέμβασή του ότι «τα μέτρα χαλάρωσης που εφαρμόζουν οι Κεντρικές Τράπεζες δεν θα διατηρηθούν επ΄άπειρον. Οι Κεντρικές τράπεζες στην ουσία παρέχουν πίστωση χρόνου στις κυβερνήσεις προκειμένου αυτές με τη σειρά τους να υλοποιήσουν τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους».

Ο κ. Παπαδήμος επισήμανε ότι παρόλο που στην Ευρωζώνη έχουν γίνει σημαντικά βήματα για να εξέλθει από την κρίση, παραμένουν ακόμη σοβαρές προκλήσεις οι οποίες θα πρέπει ν΄αντιμετωπιστούν. Και αυτό γιατί η αντιμετώπιση της κρίσης συνοδεύτηκε από υψηλό οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Την ώρα μάλιστα που η ανάκαμψη της ευρωζώνης συναντάει εμπόδια, ιδιαίτερα σε υπερχρεωμένες χώρες όπου η δημοσιονομική πολιτική δεν μπορεί να είναι επεκτατική. Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα μπορούσε να συμβάλει στην επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης.

Η ημερίδα συνεχίζεται με άλλους ομιλητές όπως οι Hiroshi Nakaso υποδιοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Iganazio Visco διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Nour Wellink μέλος του ΔΣ της Τράπεζας της Κίνας, Paul Tacker πρωην υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, o πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης, και ο νέος διοικητής (από αύριο) της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

By