Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κορυφώνεται η κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για τον προϋπολογισμό

 Σκληρή απάντηση της κυβερνητικής εκπροσώπου στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το προσχέδιο του προϋπολογισμού

προυπολογισμος

Σκληρή απάντηση στις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του βουλευτή του Ευκλείδη Τσακαλώτου για το προσχέδιο του νέου προυπολογισμού, έδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

Η κ. Βούλτεψη εμφανώς ενοχλημένη από τις δηλώσεις του βουλευτή που νωρίτερα είχε επισημάνει ότι «η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αλλάζει κατεύθυνση αλλά συνεχίζει ακάθεκτη την εφαρμογή της πολιτικής του Μνημονίου και μάλιστα κατά γράμμα«, αλλά και την ανακοίνωση του κόμματος που έκανε λόγο για «μύθο περί φοροελαφρύνσεων» τόνισε:

«ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει συνεχώς έξω στις προβλέψεις του» και προσέθεσε «ο κ. Τσακαλώτος ξέχασε γρήγορα ότι ο πρόεδρός του και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για την ανάγκη ύπαρξης δημοσιονομικών πλεονασμάτων, και όχι απλώς πρωτογενών πλεονασμάτων».

Η κ. Βούλτεψη επισημαίνει πως στον προϋπολογισμό έχουν ενσωματωθεί η καταβολή «κοινωνικού μερίσματος» (525 εκατ. ευρώ), η ενίσχυση – ξεκινώντας από εφέτος – αποδοχών και συντάξεων δικαστικών και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εν ενεργεία και συνταξιούχων (541 εκατ. ευρώ), καθώς και η επίπτωση από τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Παράλληλα, απορρίπτει τα περί φοροεπιδρομής για τα οποία κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας πως η αύξηση των εσόδων οφείλεται στην επιστροφή της οικονομίας σε διαδικασία οικονομικής μεγέθυνσης, χωρίς νέες πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις των πολιτών.

Αναφέρει ακόμη πως στο Προσχέδιο  ενσωματώνεται η μείωση κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, η διατήρηση στο 13% του ΦΠΑ στην εστίαση, η μείωση κατά 30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, διατηρώντας τα διευρυμένα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος, η μείωση – από εφέτος – των ασφαλιστικών εισφορών, η βελτίωση του πλαισίου ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, η ενίσχυση των εισοδημάτων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για παραπληροφόρηση, η κυβερνητική εκπρόσωπος καταλήγει:

«Και για να μπει ένα τέλος στην παραπληροφόρηση: Το 2014, η χώρα θα επιτύχει, για 2η χρονιά, υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, θα παρουσιάσει, μετά από 6 χρόνια βαθιάς ύφεσης, θετικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, ενώ επέστρεψε, μετά από 4 χρόνια, στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου για μεσο-μακροπρόθεσμο δανεισμό. Δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν δεν τους βολεύει η αλήθεια, τόσο το χειρότερο για την αλήθεια…».

By