Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Κορυφώνεται το διπλωματικό παρασκήνιο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Η Ρωσία πρόκειται να απαντήσει με αντίποινα κατά των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία εντός της ημέρας πρόκειται να προτείνει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας στον Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος αναμένεται να τα κάνει δεκτά

krimaia

Ενώ πριν από λίγες ώρες ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιούκ, δήλωνε ότι η Ουκρανία υποχωρεί στην κόντρα με την Ρωσία, σήμερα ο ίδιος δηλώνει πως η Ουκρανία θα απαντήσει «στρατιωτικά» σε οποιαδήποτε ρωσική απόπειρα «να προσαρτηθούν» ρωσόφωνες επαρχίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Θέλω να προειδοποιήσω επίσημα τη Ρωσία: θα απαντήσουμε σθεναρά, περιλαμβανομένων των στρατιωτικών μέσων, σε οποιαδήποτε απόπειρα (της Ρωσίας) να κυριεύσει την Ουκρανία, να περάσουν τα ρωσικά στρατεύματα τα σύνορα ή να προσαρτηθούν ανατολικές ή άλλες επαρχίες», υπογράμμισε ο Γιατσενιούκ.

Σε κείμενο απόφασης που ψηφίστηκε χτες από το ουκρανικό κοινοβούλιο, αναφέρεται πως η Ουκρανία θα αγωνισθεί για την «απελευθέρωση» της Κριμαίας και δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την προσάρτησή της από τη Ρωσία.

Οι Ουκρανοί βουλευτές απευθύνονται επίσης προς τη διεθνή κοινότητα ζητώντας «να μην αναγνωρισθεί η αυτοαποκαλούμενη δημοκρατία της Κριμαίας και η προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης από τη Ρωσία».

crimea eu

Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία, έπειτα από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε επιπλέον 12 πρόσωπα για απαγόρευση έκδοσης βίζας και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, εξαιτίας των πρόσφατων εξελίξεων στην Κριμαία, πρόκειται να απαντήσει με αντίποινα κατά των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα αντίποινα θα προτείνει εντός της ημέρας το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας στον Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος αναμένεται να τα κάνει δεκτά.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Μεντφέντεφ κάλεσε σήμερα το Κίεβο να επιστρέψει 11 δισ. δολάρια στη Ρωσία λόγω της παύσης συμφωνίας για το φθηνό φυσικό αέριο.

Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Γιούρι Μπορίσοφ δήλωσε πως αν η Ουκρανία διακόψει την συνεργασία της με την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας, θα κάνει περιττή ζημιά στον εαυτό της«Αν οι Ουκρανοί ηγέτες, που πρόσφατα ανέλαβαν την εξουσία, επιλέξουν την οδό της διακοπής της συνεργασίας με τη Ρωσία, θεωρώ ότι θα τιμωρήσουν τον εαυτό τους, θα τιμωρήσουν τον ουκρανικό λαό, που είναι ευχαριστημένος για το γεγονός ότι συνεργάζεται με τις επιχειρήσεις μας» ανέφερε επί λέξη ο Ρώσος αξιωματούχος.

Το μεσημέρι της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας) τα δύο σώματα του ρωσικού κοινοβουλίου ενέκριναν και τυπικά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία διαμαρτυρήθηκε έντονα για την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία, μετά το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής, όπου είδε τους κατοίκους της περιοχής να αποφασίζουν στη συντριπτική πλειονότητά τους την προσχώρησή τους στη Ρωσία, έπειτα από 60 χρόνια που αποτελούσαν μέρος της Ουκρανίας.

Αυτήν την ώρα, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ υπέγραψε στις Βρυξέλλες το πολιτικό μέρος της συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε ευρωπαϊκή πηγή σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Με τον τρόπο αυτόν οι ευρωπαϊκές χώρες εκφράζουν την ισχυρή τους στήριξη προς την Ουκρανία.

By