Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Κουβέλης: Αν ληφθούν νέα μέτρα, τότε θα πρέπει να πάμε σε εκλογές

Απορρίπτει την εκλογική συνεργασία με την Κίνηση των «58» ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ

Kouvelis Vouli

Απορρίπτει την εκλογική συνεργασία με την Κίνηση των «58» ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα». «Στο συνέδριό μας λάβαμε αποφάσεις με μεγάλη πλειοψηφία και διαμορφώσαμε την πολιτική που θα ακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα. Αυτές οι αποφάσεις μας δεσμεύουν όλους και πιστεύω ότι τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος μας θα εργασθούν συλλογικά για την υλοποίηση τους. Βεβαίως στη ΔΗΜΑΡ όσοι μειοψηφούν διατηρούν το δικαίωμα, εφόσον το επιθυμούν, να εκφράζουν δημόσια τη διαφορετική τους άποψη. Πιστεύω όμως ότι η απόφαση της Κίνησης των 58 να κατέλθουν στις ευρωεκλογές μαζί με το ΠΑΣΟΚ δημιουργεί νέα δεδομένα που θα ληφθούν υπόψη από όλους. Πρόκειται προφανώς για ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο από αυτό της ΔΗΜΑΡ» σημειώνει ο κ. Κουβέλης.

Επαναλάμβει ότι προτεραιότητα της Δημοκρατικής Αριστεράς, είναι η συγκρότηση του προοδευτικού πόλου που αντιπαρατίθεται στις συντηρητικές κυβερνητικές πολιτικές και στον αριστερό λαϊκισμό και τονίζει: «η συμπαράταξη μπορεί και πρέπει να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις που αγωνίζονται για μια προοδευτική διέξοδο από την κρίση.Επιδιώκουμε την ταχύτατη προώθηση των διαδικασιών συγκρότησης του. Δεν έχουν προχωρήσει σε συζητήσεις για το όνομα, δηλαδή για το αν και τι θα προστεθεί στον τίτλο του κόμματός μας. Για όλα αυτά θα αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή«.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο βουλευτικών εκλογών, ο κ. Κουβέλης, πιστεύει ότι «δεν επενεργεί θετικά στην ποιότητα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας η συνήθης στάση της αντιπολίτευσης να ζητά εκλογές αμέσως μετά τη διεξαγωγή τους. Η χώρα έχει μπροστά της κρίσιμα ζητήματα , όπως η εκτέλεση των καθηκόντων της προεδρίας της Ε.Ε, η διαπραγμάτευση με τους εταίρους για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και η εκκίνηση των διαδικασιών αναδιάρθρωσης του χρέους«. Επισημαίνει, όμως, ότι «αν προκύψει μια νέα συμφωνία με τους εταίρους που θα περιλαμβάνει νέα μέτρα, αυτό συνιστά λόγο για προσφυγή στις κάλπες. Από το περιεχόμενο επομένως της πολιτικής, αν θα αλλάξει η όχι, εξαρτάται και η αντοχή της κοινωνίας και ο χρόνος διεξαγωγής εκλογών«.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κουβέλης, τονίζει: «Με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μεγάλες πολιτικές διαφορές και δεν υπάρχει κοινή προγραμματική βάση. Για εμάς η ανατροπή των συντηρητικών πολιτικών δεν περνά μέσα από λαϊκιστική παροχολογία, κρατικιστικά στερεότυπα και άρνηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Αντιπροτείνουμε έναν προοδευτικό πόλο με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό, με ατζέντα δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, με πολιτική που θα στηρίζει την κοινωνική συνοχή».

Τέλος, στο ερώτημα εάν η παρούσα ή η επόμενη βουλή θα πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Κουβέλης απαντά: «Η Βουλή θα εκλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διαμορφώνοντας ευρύτερες συναινέσεις που προϋποτίθενται για τον αναγκαίο αριθμό των 180 ψήφων. Εάν οι συναινέσεις αυτές δεν υπάρξουν τότε οδηγούμαστε σε εθνικές εκλογές. Όμως οι εξελίξεις είναι πολύ πιθανόν να επιταχυνθούν και οι εθνικές εκλογές να διεξαχθούν νωρίτερα«.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By