Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Φώτης Κουβέλης: Στην αντεπίθεση για τις «ευθύνες της ρήξης»

«Ότι κάναμε την τελευταία εβδομάδα είναι σε πλήρη, σε ευθεία αντιστοίχηση με τις προγραμματικές δεσμεύσεις μας» τόνισε ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

 

fosphotos.com | Menelaos Myrillas
fosphotos.com | Menelaos Myrillas

«Εμείς, με τη στήριξη και τη συμμετοχή μας στην κυβέρνηση δεν εκχωρήσαμε την αυτονομία μας και τις ενέργειές μας ούτε στον κ. Σαμαρά, ούτε στον κ. Βενιζέλο και στα κόμματά τους. Αναζητούσαμε τον κοινό πολιτικό τόπο και τη συλλειτουργία της κυβέρνησης, παρά τις πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές», αναδεικνύοντας σε «αιτία πολέμου» το λουκέτο στην ΕΡΤ.
«Τι είναι το μαύρο στις συχνότητες της ΕΡΤ; Είναι η εικόνα που τραυμάτισε τη δημοκρατική νομιμότητα και εξέθεσε διεθνώς τη χώρα» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «όχι απλώς ερήμην των άλλων, αλλά ερήμην ΚΑΙ των ίδιων των κυβερνητικών εταίρων του, και μάλιστα παρά τη ρητή και κατηγορηματική αντίθεση των εταίρων, να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου μόνο με τους υπουργούς της ΝΔ και να κλείνει εν μια νυκτί την ΕΡΤ».
« Αλλού, λοιπόν, ας αναζητηθούν οι ευθύνες της ρήξης» ξεκαθάρισε ο κ. Κουβέλης, αφού «ο κ. Σαμαράς δεν αξιοποίησε τη δυνατότητα για συνθετική και προωθητική λύση», προειδοποιώτας: «ηπράξη νομοθετικού περιεχομένου αφορά και άλλους φορείς που θα καταργηθούν. Θα γίνουν λοιπόν οι αναγκαστικές έξοδοι από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα τυφλά , επί δικαίων και αδίκων;»
«Το ζήτημα της ΕΡΤ είναι η κορυφή του παγόβουνου» για τον κ. Κουβέλη, επιμένοντας ότι «σε πολλά και σημαντικά ζητήματα της ασκούμενης πολιτικής ο κ. Σαμαράς μετέτρεψε την τρικομματική κυβέρνηση σε μονοκομματική. Επιχείρησε ακόμη και σε θέματα που δεν ανήκουν στον πυρήνα των μνημονιακών δεσμεύσεων να βάλλει τη στενή ιδεολογικοπολιτική σφραγίδα της Νέας Δημοκρατίας. Διαμόρφωσε ένα περιβάλλον μη ισότιμων σχέσεων μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων».
Επιχειρώντας μια εκτενή αναφορά στα πεπραγμένα της τρικομματικής κυβέρνησης, «όσα έγιναν και όσα δεν έγιναν με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, που προώθησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, δείχνουν ότι εμείς στεκόμαστε με πλήρη συνέπεια στο γόνιμο έδαφος της απόκρουσης του ρατσισμού και της απομόνωσης του ναζισμού», αντίθετα με τη «στροφή της Ν.Δ. προς το ακροατήριο της Χρυσής Αυγής».
Γκρίζες ζώνες για τη ΔΗΜΑΡ στη διάρκεια της παραμονής της στην τρικομματική κυβέρνηση υπήρξαν ακόμη η διοικητική μεταρρύθμιση, η «υποτίμηση που επιδείχθηκε σε αποφάσεις των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών , όπως, για παράδειγμα , αυτή για το τέλος ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών», «η υποτίμηση για το τι μπορείς να κάνεις τώρα για τους αδύναμους», τα φρολογικά μέτρα, ο τρόπος που προωθούνται οι αποκρατικοποιήσεις.
«Όλο αυτό τον χρόνο υπήρξαν χειρισμοί και ενέργειες που περιόρισαν την δυνατότητα να αξιοποιείται και να γίνεται σεβαστή η συμμετοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς ως ενισχυτικό στοιχείο των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, ώστε να διορθώνονται λάθη, που εξάλλου έχουν ομολογηθεί – και να προωθούνται οι διεκδικήσεις της χώρας. Αντί για αυτή τη συμπαράταξη, δημόσιες υποθέσεις αντιμετωπίσθηκαν με στενή κομματική αντίληψη» συμπέρανε ο κ. Κουβέλης, κλείνοντας τον κύκλο της κυβερνητικής πορείας του κόμματός του.
Από τα βέλη του Πρόεδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν εξαιρέθηκε και το ΠΑΣΟΚ. «Αν μάλιστα υπήρχε διαφορετική στάση από το ΠΑΣΟΚ, η εξέλιξη θα ήταν διαφορετική και θα οδηγούσε σε μια επανεκκίνηση της κυβέρνησης με νέους όρους.Η συνήθης στάση του ΠΑΣΟΚ να διαχειρίζεται επικοινωνιακά ένα ζήτημα και την κρίσιμη στιγμή να μην αναλαμβάνει την ευθύνη να σηκώσει το βάρος μιας σθεναρής διαπραγμάτευσης, εκτιμούμε ότι είναι μια πολιτική γραμμή που απομειώνει στην πράξη την έννοια της συμμετοχής στην κυβέρνηση» δηλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, ασκώντας κριτική στους χειρισμούς της Ιπποκράτους.
Αναφορικά με το σενάριο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, «έχουμε την εκτίμηση ότι «κύκλοι» της Ν.Δ. και ο κ. Σαμαράς με τις μονομερείς ενέργειές τους αντικειμενικά παρωθούσαν σε ρήξη και εκλογές. Άλλο ζήτημα βέβαια ότι ανέκρουσαν πρύμναν» αποκάλυψε ο κ. Κουβέλης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «η προσήλωση μας στην πολιτική σταθερότητα δεν ταυτίζεται με την υποχρεωτική και άνευ όρων συμμετοχή μας στην κυβέρνηση».
Μπροστά στα νέα δεδομενα, «το πρόγραμμα προσαρμογής δεν θα βγει οικονομικά και κοινωνικά και μετά θα αλλάξει. Αν δεν αλλάξει, δεν θα μπορέσει να οδηγήσει στην κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων. Και βεβαίως πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες περικοπές μισθών, συντάξεων, επιδομάτων ή περαιτέρω φορολόγηση των εργαζομένων και των μικρομεσαίων. Οι επιπλέον πόροι μπορούν να προέλθουν μόνο μέσα από την ανάπτυξη και από την ενίσχυση της ζήτησης» εκτίμησε ο Φώτης Κουβέλης, εκτιμώντας ότι «αυτό που χρειάζεται τώρα η χώρα μας είναι ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα».

Όσον αφορά τη στάση της Δημοκρατικής Αριστεράς, «είναι διαφορετική η προσήλωση στη σωτηρία της Ελλάδας και της κοινωνίας και διαφορετική η παγίδευση μέσω αυτού του στόχου σε επιλογές αυταρχικές, αντιμεταρρυθμιστικές και εν τέλει χωρίς όφελος για τη χώρα» σύμφωνα με το Φώτη Κουβέλη, που κρατά κλειστές και τις πόρτες προς το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς «είναι λογικό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην παρουσιάζει μία, έστω μία, μεταρρύθμιση, προαναγγέλλοντας μάλιστα και την ακύρωση όσων έχουν ήδη υλοποιηθεί και έχουν θετική επίδραση; « διερωτήθηκε.
Εμμένοντας σε συνεργατικά σχήματα με προϋπόθεση τον αλληλοσεβασμο, η Δημοκρατική Αριστερα ζητά: να αποφευχθούν πάση θυσία νέα μέτρα, να υπάρξει μία αναδιαπραγμάτευση σημείων του προγράμματος που θα λαμβάνει υπόψη τις αποδεδειγμένες αστοχίες του προγράμματος, όπως και η κατάρτιση
Τρίτον είναι αναγκαία η κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης που θα αντικαταστήσει το μνημόνιο στην πορεία του χρόνου, καθώς το μνημόνιο δεν θα είναι για πάντα εδώ» κατέληξε ο κ. Κουβέλης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By