Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κουτσούμπας: «Ο Μπρεχτ δείχνει το δρόμο της απελευθέρωσης

Ομιλία στο επιστημονικό συνέδριο του ΚΚΕ για τον Μπρεχτ

koutsoumpasΤο δρόμο της απελευθέρωσης από την ταξική εκμετάλλευση δείχνει ο Μπρέχτ, όπως επεσήμανε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στο άνοιγμα των εργασιών του Επιστημονικού Συνεδρίου της ΚΕ του ΚΚΕ για το γερμανό συγγραφέα.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστιά ο κ. Κουτσούμπας «Ο Μπρεχτ υπήρξε μεγάλος κομμουνιστής διανοούμενος, πολυτάλαντος καλλιτέχνης. Έδωσε όλες τους τις δυνάμεις σκύβοντας πάνω στα ανθρώπινα προβλήματα, για να δείξει -μέσω του έργου του- το δρόμο της απελευθέρωσης του ανθρώπου από την ταξική εκμετάλλευση και τον πόλεμο ως μία από τις μορφές της».

«Ο Μπρεχτ, ρεαλιστής μέχρι κυνικότητας, αποκάλυψε ότι όποιος θέλει να πολεμήσει το ψέμα και την άγνοια και να γράψει, να διαδώσει την αλήθεια, πρέπει να ξεπεράσει πέντε δυσκολίες: Το θάρρος να γράφεις την αλήθεια, την εξυπνάδα να αναγνωρίσει κανείς την αλήθεια, την τέχνη να κάνει κανείς την αλήθεια ευκολομεταχείριστη σαν όπλο, την κρίση να διαλέγει κανείς εκείνους που στα χέρια τους η αλήθεια θα αποκτήσει δύναμη, την πονηριά να διαδίδει κανείς σε πολλούς την αλήθεια» επισήμανε, τονίζοντας ότι ο Μπρεχτ «επεσήμανε ταυτόχρονα, ότι αυτές οι δυσκολίες είναι μεγάλες για αυτούς που γράφουν μέσα στο φασισμό, υπάρχουν όμως και για εκείνους που καταδιώκονται ή έχουν αποδράσει, μα και για όσους γράφουν στις χώρες της «αστικής ελευθερίας».

«Αυτές οι δυσκολίες εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα γιατί ο καπιταλισμός ακόμα και στις συνθήκες της πιο αναπτυγμένης αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας έχει όλα τα όπλα, για να εμποδίζει να διαδοθεί η αλήθεια, να επιδράσει για να μην μετατραπεί σε ενεργητική δράση, σε ρήξη, σε ανατροπή. Μέσα από αυτές τις Συμπληγάδες πέτρες περνά και αναπτύσσεται η σκέψη και η δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ» πρόσθεσε ο γγ. της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε πως παρότι πολλές φορές κυριαρχεί η συζήτηση για «δικτατορία των ΜΜΕ», εντούτοις το «κύριο πρόβλημα είναι η δικτατορία του κεφαλαίου που ασκείται και μέσω της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, αλλά, αν χρειαστεί και με τον προσωρινό περιορισμό ή και κατάργησή της, όταν δεν μπορεί να διαχειρίζεται τις αντιφάσεις που διέπουν τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, όταν θέλει να προλάβει την απότομη άνοδο των εργατικών, λαϊκών αγώνων».

 

By