Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κουτσούμπας: «Tο μεγαλύτερο μνημόνιο είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός»

«Ας αφήσουν αυτά που ξέρουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για το ποιος θα απαλλάξει το λαό από τα μνημόνια»

koutsoubasA

Κατά της συγκυβέρνησης Ν.ΔΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ έστρεψε τα πυρά του ο γ.γ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σε πολιτική συγκέντρωση στην Κοζάνη.

«Ας αφήσουν αυτά που ξέρουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για το ποιος θα απαλλάξει το λαό από τα μνημόνια, γιατί το μεγαλύτερο μνημόνιο -δηλαδή η μεγαλύτερη θηλιά στο λαιμό της εργατικής τάξης- είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός, που ενώ ιδρώνουν πολλοί για να παράγουν όλο τον πλούτο τελικά τον καρπώνονται μια χούφτα παράσιτα, καπιταλιστές», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας και συμπλήρωσε: «Ακόμα και αν το μνημόνιο το «τελειώσει» η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ή το ακυρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι εδώ οι δεσμεύσεις της ΕΕ, που είναι από μόνες τους μνημόνια για όλα τα κράτη – μέλη, οι μηχανισμοί μόνιμης εποπτείας, οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, η δημοσιονομική πειθαρχία. Ακόμα και αν το μνημόνιο τελειώσει, ακόμα και αν η τρόικα φύγει, θα είναι εδώ οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, οι ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγει ο λαός, οι μονοπωλιακοί όμιλοι με τις μόνιμες απαιτήσεις τους για εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Και γι΄ αυτές τις απαιτήσεις -που προφανώς είναι και των υγιών επιχειρηματιών- ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει κουβέντα».

Τόνισε ότι «οι βιομήχανοι βάζουν ξανά στο τραπέζι το ασφαλιστικό, απαιτώντας νέες μειώσεις στις εργοδοτικές εισφορές και ταυτόχρονα νέες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, μειώσεις συντάξεων και παροχών και οι απαιτήσεις του έρχονται και κουμπώνουν με τις απαιτήσεις της τρόικα, αλλά και τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών».

Ταυτόχρονα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «το μνημόνιο που υπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αυτό θα υπηρετήσει και όποια κυβέρνηση πάρει τη σκυτάλη, όπως κι αν ονομαστεί, όσα ψίχουλα ελεημοσύνης κι αν υποσχεθεί ότι θα μοιράσει. Κι αυτή η κυβέρνηση θα είναι όμηρος στα χέρια των εκμεταλλευτών και όσων καταδυναστεύουν το λαό μας, γιατί ακριβώς η στρατηγική της ΕΕ είναι αντιλαϊκή όπως και η υπεράσπιση της ανταγωνιστικότητας και των κερδών των μονοπωλίων. Όλα τα υπόλοιπα περί «διαπραγμάτευσης» και το ποια κυβέρνηση είναι πιο ικανή να διαπραγματευτεί καλύτερα, δεν αφορούν το λαό και τα συμφέροντά του, αφορούν στο ποια τμήματα του κεφαλαίου θα έχουν τις λιγότερες ζημιές και τα μεγαλύτερα κέρδη. Για τα συμφέροντα τμημάτων του κεφαλαίου διαπραγματεύεται κάθε φορά η κυβέρνηση, γι΄ αυτό και ο λαός βγαίνει πάντα χαμένος, για τα συμφέροντα διαφορετικών τμημάτων του κεφαλαίου θα διαπραγματευτεί και ο ΣΥΡΙΖΑ. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση το αποτέλεσμα για το λαό θα είναι το ίδιο καταστροφικό».

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στο ζήτημα της ΔΕΗ και κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ ότι «προωθεί» τα συμφέροντα των μονοπωλίων στον κλάδο της ενέργειας με την πώληση της «μικρής ΔΕΗ». Κατηγόρησε και τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «επιχειρεί να εξαπατήσει το λαό με τη θέση του ότι μπορεί να υπάρξει ενεργειακός σχεδιασμός για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς» και τόνισε: «Χαρακτηριστικό παράδειγμα του ρόλου που έχει αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, να διεκδικεί να γίνει αυτός ο εκλεκτός της ΕΕ, των μονοπωλίων και γι΄ αυτό να κάνει ό,τι μπορεί για να τσακίσει το κίνημα, ήταν και η πρότασή του για δημοψήφισμα ενάντια στην πώληση της «μικρής ΔΕΗ». Όχι μόνο υπομόνευσε τους αγώνες των εργαζομένων, που ήταν σε εξέλιξη, αλλά και αρνήθηκε να ενταχθεί στο δημοψήφισμα το σύνολο των νόμων της απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ».

Ο γ.γ. του ΚΚΕ παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματος, που είναι:

– Αξιοποίηση των λιγνιτικών αποθεμάτων αποκλειστικά με κρατική ευθύνη και αντικατάσταση των παλιών μονάδων με νέες.

– Δημιουργία θέσεων μόνιμης και σταθερής δουλειάς με κατάργηση των εργολαβιών. Επέκταση των ΒΑΕ, 7ωρο, 5θημερο, 35ωρο.

– Επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας, γιατρούς ασφαλείας.

– Μετεγκατάσταση οικισμών, παράδοση των εκτάσεων εξορυγμένων της ΔΕΗ στο κράτος χωρίς αποζημίωση.

– Κρατικό δίκτυο μέτρησης της περιβαλλοντικής ρύπανσης, βελτίωση και επέκταση των υποδομών.

«Μόνο ένας Ενιαίος Κρατικός Φορέας Ενέργειας στα πλαίσια της εργατικής λαϊκής εξουσίας που δεν υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου, μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της παραγωγής ενέργειας υπέρ των λαϊκών συμφερόντων», επεσήμανε. Αναφέρθηκε στην πρόσφατη πυρκαγιά στην 4η Μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα και είπε ότι «αυτή υπογραμμίζει τις επισφαλείς συνθήκες λειτουργίας των παλιών εργοστασίων, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους κατοίκους της περιοχής».

Όσον αφορά στις εξελίξεις στην Κύπρο και τις προκλήσεις της Τουρκίας ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε: «Διαψεύδονται όσοι πανηγύριζαν ότι η εύρεση φυσικού αερίου θα αποτελούσε «εργαλείο» επίλυσης του Κυπριακού. Η εύρεση του φυσικού αερίου έχει μετατραπεί σε μοχλό πίεσης για την επιβολή ενός νέου σχεδίου «τύπου Ανάν» στην Κύπρο. Αντίθετα, οι οξυμένοι ανταγωνισμοί περιπλέκουν το πρόβλημα που φέρει ήδη τη σφραγίδα των ευθυνών του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, των γενικότερων ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή».

Αύριο το πρωί ο κ. Κουτσούμπας θα επισκεφθεί ορυχεία και ατμοηλεκτρικούς σταθμούς (ΑΗΣ) της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία.

By