Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ιfo: «Κούρεμα» προ των πυλών για την Ελλάδα

soibleΟ υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε είχε διαβεβαιώσει ότι αποκλείεται να γίνει κούρεμα του ελληνικού χρέους

 

Την πεποίθηση του  ότι μετά τις εκλογές στην Γερμανία θα γίνει νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, εξέφρασε ο ειδικός του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου για θέματα πραγματικής οικονομίας, Κάι Κάρστενσεν, και προειδοποίησε τους γερμανούς φορολογούμενους να ξεγράψουν τις απαιτήσεις των χρημάτων τους.

Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη είχε, ωστόσο, διατυπώσει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφανγκ Σόιμπλε.«Το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας που τελειώνει το 2014, δεν προβλέπει κάτι τέτοιο. Εκείνο που προβλέπει είναι μια χαλαρότερη εφαρμογή του προγράμματος σε περίπτωση που η Ελλάδα πετύχει το 2014 πρωτογενές πλεόνασμα» τόνισε εμφατικά ο κ. Σόιμπλε.

Αν το δημόσιο χρέος παραμείνει υψηλό, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να δει φως στο τούνελ, αντιτείνει ο οικονομολόγος του Ifo, και επιβεβαιώνοντας την εφαρμογή στις χώρες της κρίσης της τακτικής «καρότο και μαστίγιο», τονίζει ότι για να μην σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις το χρέος πρέπει να διαγράφεται σταδιακά.

Μονόδρομος

Ωστόσο το Ινστιτούτο IFO παρουσιάζει στοιχεία, βάσει των οποίων το νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους εμφανίζεται ως μονόδρομος.

Η Ελλάδα χρωστάει στις χώρες της Ευρωζώνης και στο ΔΝΤ 207 δις ευρώ, επισήμανε κατά την παρουσίαση έκθεσης του Ινστιτούτου ο κ. Κάρστενσεν.

Επιπροσθέτως, πρόεβλεψε  ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αντιδρά «πάση δυνάμει» για ενδεχόμενο κούρεμα εις βάρος των ελληνικών ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της, αλλά τα κράτη θα είναι αναγκασμένα να ματώσουν.

«Θα υπάρξουν κόλπα για το πώς θα μπορέσουν να πουλήσουν οι πολιτικοί κάτι τέτοιο στο εκλογικό σώμα τους, π.χ. μέσω του πληθωρισμού», δήλωσε ο οικονομολόγος, προσθέτοντας  ότι ο ίδιος δεν βλέπει εναλλακτική λύση.

Αν το δημόσιο χρέος παραμείνει υψηλό, εξήγησε, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να δει φως στο τούνελ.

Για να μη σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα, θα πρέπει να μη διαγραφεί μονομιάς το χρέος, αλλά σταδιακά, διευκρίνισε.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By