Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κούρεμα στις κυβερνητικές ελπίδες

Κούρεμα στις κυβερνητικές ελπίδες έφεραν τα μηνύματα του Βερολίνου για τρίτο μνημόνιο.

euromoneyΕνώ η Αθήνα περιμένει  αλλαγή στάσης του Βερολίνου όσον αφορά στο κούρεμα χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, χθες τόσο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όσο και το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γέργκ Άσμουσεν διεμήνυσαν ότι όποια συζήτηση αφορά σε τρίτο πρόγραμμα -είτε με πρόσθετο δανεισμό, είτε με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση επιτοκίων- και θα γίνει την άνοιξη του 2014, όταν θα έχουν βγει τα οικονομικά στοιχεία του 2013 και όταν πια θα τελειώνουν τα χρήματα και ενώ είναι δεδομένο το χρηματοδοτικό κενό για την Ελλάδα.

«Μην παίρνουμε τοις μετρητοίς όσα λέγονται από τους Γερμανούς πολιτικούς εν μέσω προεκλογικής περιόδου», έλεγε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά χθες μετά τη συνάντηση με τον κ.Άσμουσεν και ενώ η κ.Μέρκελ είχε παραπέμψει στην άνοιξη του ερχόμενου έτους για την όποια συζήτηση, αποκαλύπτοντας έτσι τις ελπίδες της Αθήνας. Ο Άσμουσεν είναι βεβαίως ένας τεχνοκράτης, έχει αναλάβει όμως στο παρελθόν κυβερνητικές θέσεις και φέρεται ότι θα συμμετάσχει στην επόμενη γερμανική κυβέρνηση.

Οι συναντήσεις που είχε στην Αθήνα επομένως ο Γερμανός αξιωματούχος ήταν ιδιαίτερα σημαντικές όπως και τα μηνύματα που κόμισε. Ο κ. Άσμουσεν ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, αλλά και για το ενδεχόμενο νέου προγράμματος για την Ελλάδα, παρέπεμψε στην απόφαση του Εurogroup του περασμένου Νοεμβρίου που αναφέρει ξεκάθαρα ότι σε περίπτωση που θα επιτευχτεί πρωτογενές πλεόνασμα θα εξετασθούν μέτρα περαιτέρω μείωσης χρέους. Πρόσθεσε ότι οι όποιες συζητήσεις δεν θα ξεκινήσουν πριν την ερχόμενη άνοιξη του 2014 όταν θα βγουν τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία για το 2013.

Η ΕΚΤ εξετάζει συγκεκριμένα τη μείωση επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας, την παράταση του χρόνου αποπληρωμής και την περαιτέρω χρηματοδότηση από τα Διαρθρωτικά Ταμεία. Το Βερολίνο -που ελέγχει και την ΕΚΤ- υπόσχεται προκειμένου να «χρυσώσει το χάπι» ενός τρίτου μνημονίου για την Αθήνα ότι αυτή τη φορά οι όροι θα είναι πολύ πιο χαλαροί, δεδομένου ότι οι πιο «σκληρές» μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη δρομολογηθεί. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα μικρό δάνειο της τάξεως των πέντε με επτά δισ. ευρώ, ενδεχομένως από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).

Όμως νέο πρόγραμμα στήριξης σημαίνει σε κάθε περίπτωση νέο δάνειο και νέα μέτρα, κάτι που η κυβέρνηση γνωρίζει ότι δύσκολα θα μπορέσει να αιτιολογήσει μετά από χιλιάδες απολύσεις, μειώσεις μισθών και συντάξεων και παγωμένη πραγματική οικονομία και ενώ ο κ.Σαμαράς δημοσίως έχει μιλήσει για έξοδο από το μνημόνιο και δανεισμό από τις αγορές το 2014.  Για αυτό το υπουργείο Οικονομικών μετά τη χθεσινή συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τον κ.Ασμουσεν διέρρεε ότι δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης  και υπογράμμιζε ότι όλες οι προσπάθειες εστιάζουν στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, η οποία όμως δίνει μία ανάσα αλλά δε λύνει αυτομάτως το χρηματοδοτικό πρόβλημα.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By