Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κούρεμα των ελληνικών καταθέσεων προτείνει το Spiegel

Συνεχίζει τις… εκπλήξεις το γερμανικό περιοδικό.

euro-moneyΠριν καλά -καλά στεγνώσει το μελάνι της δημοσιοποίησης των γερμανικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα, που δεν πληρώθηκαν ποτέ και αγγίζουν αρκετά δισ. ευρώ, το γνωστό για την… αγάπη του προς τη χώρα μας γερμανικό περιοδικό Spiegel προκρίνει ως λύση το κούρεμα των καταθέσεων.

«Οι μεγάλες τράπεζες συνιστούν κίνδυνο, αυτό έδειξε με τρόπο δραματικό η επιχείρηση διάσωσης της Κύπρου. Η ελληνική κυβέρνηση ανέστειλε τη διαδικασία συγχώνευσης έπειτα, προφανώς, από βέτο της Τρόικα, η οποία μάλλον αντέδρασε έτσι μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο. Η σχεδιαζόμενη συγχώνευση θα δημιουργούσε μια μεγάλη τράπεζα με καταθέσεις γύρω στα 170 δισ. ευρώ, όσο οι ετήσιες οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας. Αυτό, μετά την κυπριακή εμπειρία, ενδέχεται να ήταν ένα πολύ λεπτό σημείο για την ελληνική κυβέρνηση», σημειώνει ο αρθρογράφος.

«Η απόφαση κατά της συγχώνευσης γεννά υποψίες ότι όπως και στην Κύπρο έτσι και στην Ελλάδα, σε περίπτωση ανάγκης, ο τραπεζικός τομέας θα πρέπει να εκκαθαριστεί. Σε αυτήν την περίπτωση θα τεθεί το ερώτημα, εάν θα συμμετάσχουν και πάλι καταθέτες στην διάσωση» σημειώνει το περιοδικό και κάνει εκτενή αναφορά στις διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος ξεκαθάρισε από το βήμα της Βουλής ότι οι ελληνικές αποταμιεύσεις είναι απολύτως εξασφαλισμένες.

Πάντως ήδη χθες στο The Paper, ο Γιάννης Βαρουφάκης υποστήριξε πως η πρόταση για κούρεμα των καταθέσεων έχει ήδη διατυπωθεί στην ελληνική κυβέρνηση.

By