Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κούρκουλας: Διπλωματικό κόστος για την Τουρκία

Οι παραβιάσεις επιβαρύνουν τις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού

barbaros

Για το διπλωματικό κόστος που θα κληθεί να πληρώσει η Τουρκία μετά τις προκλητικές κινήσεις της σε κυπριακά χωρικά ύδατα κοντά στην AOZ, μίλησε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Δημήτρης Κούρκουλας.

Η Λευκωσία ανκοίνωσε χθες οχτώ μέτρα αντιμετώπισης των τουκρικών «εισβολών» και ο υφυπουργός σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» δήλωσε: «Αυτό θα έχει και διπλωματικό κόστος για την Τουρκία», τονίζοντας πως η Κυπριακή δημοκρατία δεν θα ζητήσει την άδεια ούτε από την Άγκυρα ούτε από άλλη πρωτεύουσα για την εκμετάλλευση του ενεργειακού της πλούτου.

«Oι παραβιάσεις από πλευράς Τουρκίας επιβαρύνουν δεν βοηθούν και δημιουργούν την υποψία ότι η Τουρκία δεν θέλει να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, αποδίδοντάς το αυτό μετά στην άρνηση της κυπριακής πλευράς».

Σε απόσταση μόλις 48 χιλιομέτρων από το λιμάνι Λεμεσού και 45 χιλιομέτρων από τη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» έφθασε το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Barbaros» μαζί με τα δύο συνοδευτικά πλοία, πλέοντας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στο δυτικό όριο της περιοχής που είχε δεσμεύσει η Τουρκία για έρευνες. Το μεσημέρι το «Barbaros» βρέθηκε 25 ναυτικά μίλια, από τη γεώτρηση για λογαριασμό της κυπριακής κυβέρνησης.

Το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου αποφάσισε σειρά μέτρων άμεσης εφαρμογής. Μεταξύ άλλων δεν θα συναινέσει στο άνοιγμα οποιουδήποτε νέου κεφαλαίου στην ενταξιακή πορεία της. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι της Τουρκίας, έτσι ώστε να προκαλέσει πολιτικό και διπλωματικό κόστος στην Άγκυρα χωρίς οι συγκεκριμένες ενέργειες να ανακοινώνονται.

By