Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κούρκουλας: «Η Τουρκία προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα»

«Χρησιμοποιεί διάφορες νομικές ακροβασίες»

kourkoulas

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, τόνισε τη σημασία της τριμερούς συνάντησης Κύπρου, Αιγύπτου και Ισραήλ είναι «μεγάλη», γιατί είναι μήνυμα ότι οι τρεις χώρες έχουν αποφασίσει με βάση το διεθνές δίκαιο να αποτελέσουν πόλους σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.

Όσον αφορά στην οριοθέτηση της ΑΟΖ, υποστήριξε ο υφυπουργός, αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει σε επίπεδο Αρχηγών κρατών, χρειάζεται η τεχνική προετοιμασία.

Ο στόχος είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ υποστήριξε ο κ. Κούρκουλας, αλλά δεν είναι ο μόνος διότι η σχέση της Ελλάδας με την Αίγυπτο δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό το θέμα.

Ερωτηθείς για το αν η Αθήνα έχει υπολογίσει την τουρκική αντίδραση ο υφυπουργός απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία χρησιμοποιεί διάφορες νομικές ακροβασίες για να προσπαθήσει να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, δήθεν ότι προστατεύει τα οικονομικά δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας, τη στιγμή που είναι σαφές ότι, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, τα οφέλη από την εξόρυξη των ενεργειακών πηγών, θα περιέλθουν και στις δυο κοινότητες…από νομικής άποψη και διεθνούς νομιμότητας η θέση της Τουρκίας είναι έωλη».

Σε ερώτηση για ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο ο ΄Ελληνας αξιωματούχος είπε ότι «δεν επιδιώκουμε όξυνση και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τις κινήσεις, τις οποίες έχουμε κάνει. Από την άλλη όμως, δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

By