Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κρίσιμη εβδομάδα για την Ιταλία

 Επιμένει για εκλογές ο Μπερλουσκόνι

Vier Jahre Haft fuer Berlusconi wegen SteuerhinterziehungΔιαμεσολαβιτική αποστολή αναλαμβάνει ο Προέδρος Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο για την ψήφο εμπιστοσύνης που αναζητά ο Ενρίκο Λέτα πιθανότατα την Τετάρτη.

Ήδη, ο αντίκτυπος στις αγορές για το ιταλικό χρέος προκαλεί έντονη ανησυχία. Ο ιταλικός Τύπος κάνει λόγο για ρήγμα στις τάξεις της κεντροδεξιάς παράταξης, με τον επικεφαλής της κυβέρνησης να επιχειρεί να επωφεληθεί.

«Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η πλειονότητα των ψηφοφόρων του Κόμματος της Ελευθερίας επιθυμούν την συνέχεια της παρούσας κυβέρνησης. Μου φαίνεται επίσης ότι και οι Υπουργοί του Κόμματος της Ελευθερίας, τις τελευταίες ώρες αποστασιοποιούνται από τις θέσεις του Μπερλουσκόνι», υποστήριξε ο Πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα.

Η απόφαση του «καβαλιέρε» ν’ αποσύρει τους Υπουργούς του απ’ τον κυβερνητικό συνασπισμό διχάζει τον κόσμο, όπως φαίνεται από τις πρώτες αντιδράσεις.

«Νομίζω ότι θα ήταν καλύτερα να κάνουμε εκλογές, διότι τώρα τίποτα δεν δουλεύει. Όλα αναβάλλονται, μετατίθενται και η κρίση είναι εδώ, τη νιώθεις καθημερινά» λέει ο Πάολο Αρμελίνι, κάτοικος στη Ρώμη.

«Νομίζω ότι ο κύριος Μπερλουσκόνι ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του και λιγότερο για την Ιταλία και τους Ιταλούς. Υπάρχουν άνθρωποι που πεινούν τώρα» λέει εμφανώς προβληματισμένη η Φραντσέσκα Σιμπάτικο, κάτοικος Ρώμης.

Με το πρόσχημα του ΦΠΑ, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μπαίνει σε μία ρουλέτα πολιτικού θανάτου, για τον ίδιο και την Ιταλία, θεωρώντας ότι αν κερδίσει θ’ απαλλαγεί από το βάσανο της δικαιοσύνης.

Σ. Μπερλουσκόνι: Να ψηφιστούν άμεσα οικονομικά μέτρα-κλειδιά και η χώρα να πάει σε εκλογές
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι φέρεται να δήλωσε απόψε ότι «μέσα σε μια εβδομάδα μπορεί να ψηφισθεί το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ, ο νέος κρατικός προϋπολογισμός και η οριστική κατάργηση για φέτος του φόρου ιδιοκατοίκησης» και στη συνέχεια «η χώρα μπορεί να πάει σε εκλογές», εντός ακόμη και του Νοεμβρίου.

Ο Μπερλουσκόνι προσπαθεί να περιορίσει την έκταση της πολιτικής κρίσης στο εσωτερικό της παράταξής του, μετά την παραίτηση των πέντε υπουργών της από την κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα. «Αποφάσισα μόνος μου (σ.σ. για τις παραιτήσεις των υπουργών), η Φόρτσα Ιτάλια δεν είναι μια εξτρεμιστική δύναμη», είπε ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης της κεντροδεξιάς.

Πριν από λίγα λεπτά ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Μπερλουσκόνι με τους 188 βουλευτές και γερουσιαστές του. Σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, δεν εκδηλώθηκαν οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις. Εκτός από τον Μπερλουσκόνι, μίλησαν μόνο οι εκπρόσωποι της «νέας Φόρτσα Ιτάλια» στη βουλή και στη γερουσία.

Πηγές: AMΠΕ, Euronews

(Visited 1 times, 1 visits today)
By