Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Κρουαζιερόπλοια 7 αστέρων φέτος στα Χανιά

Η αγορά των Χανίων αντιστέκεται στην τάση περιορισμού των ταξιδιών με κρουαζιερόπλοια στη Μεσόγειο

chania700_111113

Παρά την μείωση των μεγεθών της κρουαζιέρας για το 2014, το λιμάνι της Σούδας και τα Χανιά διατηρούν τη δυναμική τους αν λάβουμε υπόψη ότι ήδη έχουν ανακοινωθεί 39 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων, μεταξύ των οποίων 6 νέες εταιρείες διαχείρισης μικρών αλλά ιδιαίτερα πολυτελών κρουαζιερόπλοιων (ακόμη και 7 αστέρων υπηρεσιών) που διαθέτουν επιβάτες υψηλής εισοδηματικής τάξης και αγοραστικής δύναμης με αντίστοιχο αναμενόμενο οικονομικό όφελος για τα Χανιά.

Αυτό αναφέρει ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κωνσταντίνος Μπροκαλάκης, δίνοντας ταυτόχρονα στοιχεία για τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στα Χανιά το 2014 αλλά κάνοντας και έναν απολογισμό για τον τομέα της κρουαζιέρας και την κατάσταση που επικρατεί διεθνώς, επηρεάζοντας και την «τοπική αγορά».

Ο προορισμός των Χανίων και το λιμάνι της Σούδας είχε το 2013 ικανοποιητικά μεγέθη στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων οι οποίες έφτασαν τις 47. Σύμφωνα με την CLIA (Cruise Lines International Association) για το 2014 αναμένεται μείωση του παγκόσμιου μεριδίου της αγοράς που είχε η Μεσόγειος (λιμάνια, προορισμοί) κατά περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες συνολικά.

Στην χώρα μας εκτιμάται από την Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας ότι η μείωση θα προσεγγίσει το 25% λόγω της μετακίνησης αριθμού κρουαζιερόπλοιων εκτός της Μεσογείου και ιδιαίτερα εκτός της Ν.Α. Μεσογείου.

Οι λόγοι της απόφασης αυτής των εταιρειών διαχείρισης κρουαζιερόπλοιων, δεν είχαν να κάνουν με τις υποδομές των λιμένων και των παρεχόμενων υπηρεσιών σε αυτά, αλλά με τα γεωπολιτικά γεγονότα που συμβαίνουν στην Βόρεια Αφρική και την Μέση Ανατολή. Επιπλέον, δίνεται πλέον έμφαση από τις εταιρείες στην κάλυψη των νέων αγορών κρουαζιέρας όπως η Κίνα-Ν.Α. Ασία (αύξηση 31,6%), η Αυστραλία (αύξηση 22%), η Βόρεια Ευρώπη (αύξηση 5,2%) και φυσικά η Καραϊβική (αύξηση 12%) που αποτελεί για τις εταιρείες ένας σίγουρος και ασφαλής προορισμός.

By