Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κρούγκμαν: Η Κύπρος να βγει, άμεσα, από το ευρώ

Ο Πολ Κρούγκμαν, με άρθρο του στους NYTimes, υποστηρίζει ένθερμα πως η Κύπρος πρέπει να βγει από το ευρώ, προκειμένου να αποφύγει τη βαθιά ύφεση και την λιτότητα «α λα Ελληνικά»

krugman«Ένας ανταποκριτής τον οποίο σέβομαι με είχε προκαλέσει (ευγενικά) να του απαντήσω τι θα έπρεπε να κάνει η Κύπρος, παραμερίζοντας όλες τις αμφιβολίες πολιτικού ρεαλισμού. Και έχει δίκιο: ενώ θεωρώ ότι είναι σωστό να περνάω τον περισσότερο χρόνο μου γράφοντας τα άρθρα μου στα πλαίσια του πολιτικού ρεαλισμού και να βασίζομαι σε ένα συνδυασμό από αιτίες, είναι καλό καμιά φορά απλά να δηλώνω τι θα έκανα αν μου δινόταν η ευκαιρία.

Ορίστε λοιπόν: η Κύπρος πρέπει να βγει από το ευρώ.  Άμεσα».

Ο λόγος εξόδου από το ευρώ σύμφωνα με τον Πολ Κρούγκμαν, είναι ξεκάθαρος: η παραμονή στο ευρώ σημαίνει βαθιά ύφεση η οποία θα κρατήσει για πολλά χρόνια, ενώ η Κύπρος θα προσπαθεί να χτίσει τον νέο εξαγωγικό της κλάδο. Αν φύγει από το ευρώ και αφήσει το νέο νόμισμα να υποτιμηθεί σημαντικά, τότε θα δώσει σημαντική ώθηση στην αναδόμηση των εξαγωγών.

Αν εξετάσουμε το εξαγωγικό προφίλ της Κύπρου, τότε θα δούμε τη ζημιά που θα υποστεί η χώρα. Είναι μια ανοιχτή οικονομία με δύο κύριες εξαγωγές, τον τραπεζικό κλάδο και τον τουρισμό, με τον ένα από αυτούς ουσιαστικά να εξαφανίζεται. Αυτό από μόνο του θα οδηγήσει σε καθίζηση της οικονομίας. Και επιπλέον, η τρόικα ζητά νέα μέτρα λιτότητας, αν και η χώρα θεωρητικά διαθέτει πρωτογενές πλεόνασμα προϋπολογισμού. Δε θα μου έκανε εντύπωση αν έβλεπα πτώση 20% στο πραγματικό ΑΕΠ.

Ποιος όμως είναι ο δρόμος μπροστά; Η Κύπρος χρειάζεται ένα οικονομικό άλμα στον τουρισμό, συν μια ταχεία ανάπτυξη σε εξαγωγικούς κλάδους -η πρόβλεψή μου είναι ότι ο αγροτικός τομέας θα πρωτοστατήσει, αν και δεν γνωρίζω πολλά για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο προφανής τρόπος για να φτάσουμε εκεί είναι μέσω της μεγάλης υποτίμησης. Ναι, γιατί πιθανότατα αυτό θα φέρει φθηνές συμφωνίες που θα προσελκύσουν πολλά βρετανικά τουριστικά πακέτα. Η Κύπρος μπορεί να φθάσει στο ίδιο σημείο κόβοντας τους μισθούς, αλλά θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και θα προκληθεί πολύ περισσότερη ανθρώπινη και οικονομική καταστροφή.

Είναι όμως, πιθανό να αποχωρήσει από το ευρώ; Το επιχείρημα του Άιχενγκριν -ότι ακόμη και η υπόνοια εξόδου από το ευρώ θα δημιουργούσε άτακτη φυγή κεφαλαίων, και τραπεζική χρεοκοπία, δεν ισχύει σε αυτή την περίπτωση. Οι τράπεζες της Κύπρου είναι κλειστές και τα κεφάλαια ελέγχονται. Οπότε, εάν ήμουν δικτάτορας, θα επέκτεινα την τραπεζική αργία τόσο, ώστε να μπορέσω να προετοιμάσω τη χώρα για το νέο νόμισμα.

Και τι θα γίνει με τα χαρτονομίσματα; Δεν είμαι ειδικός σε αυτά τα θέματα, αλλά έχω ακούσει προτάσεις ότι είναι πιθανό να τεθούν σε κυκλοφορία χρεωστικές κάρτες, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να δουλέψουν χωρίς να περιμένουν να τυπωθεί νέο χρήμα. Η κυβέρνηση θα μπορούσε επίσης να εκδώσει προσωρινά χρεογραμμάτια, τα IOUs, που δεν είναι σαν τα τυπικά χαρτονομίσματα, ως ένα μεταβατικό μέτρο.
Ναι, όλα ακούγονται κάπως σαν λύσεις απελπισίας και αυτοσχεδιασμοί. Όμως η απελπισία είναι φυσιολογική σε αυτή την περίπτωση. Διαφορετικά μιλάμε για λιτότητα «α λά ελληνικά» ή ακόμη χειρότερα από την κατάσταση της Ελλάδας.

Η εκτίμησή μου είναι ότι τίποτε από αυτά δεν θα γίνει, τουλάχιστον άμεσα, και ότι η ηγεσία της χώρας θα φοβηθεί το άλμα στο άγνωστο που θα μπορούσε να προέλθει από μια έξοδο από το ευρώ, παρά τον προφανή τρόμο από την προσπάθεια να παραμείνει στο κοινό νόμισμα. Όμως, όπως είπα, θεωρώ ότι η έξοδος από το ευρώ είναι η σωστή επιλογή.[space size=»30″]

By