Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Κρούγκμαν κατά Γερμανίας για την κατάσταση στην Ευρωζώνη

Όπως επισημαίνει το υψηλό εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας πλήττει την ανάπτυξη στον υπόλοιπο κόσμο

Nobel Prize winning economist Krugman talks to the audience during a conference about the current global crisis, in Sao PauloΕυθύνες στη Γερμανία για τις ανισότητες στην Ευρώπη, επιρρίπτει μετά το ΔΝΤ, και ο διακεκριμένος οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν λέγοντας ότι το υψηλό εμπορικό πλεόνασμα της χώρας τορπιλίζει την ανάπτυξη και την απασχόληση στον υπόλοιπο κόσμο.

Σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο τα δυσάρεστα νέα για την περιφέρεια είναι πως μέχρι σήμερα η προσαρμογή στο ισοζύγιο οφείλεται στην ύφεση και την πτώση των εισαγωγών και όχι στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Ως εκ τούτου η βελτίωση στο ισοζύγιο της Ισπανίας έχει στοιχίσει την αύξηση της ανεργίας στο 25%.

Κανονικά, όπως αναφέρει σε άρθρο του, κάποιος θα περίμενε πως η προσαρμογή θα ήταν περισσότερο συμμετρική, με τις πλεονασματικές χώρες να μειώνουν τα πλεονάσματά τους, καθώς οι ελλειμματικές περιορίζουν τα ελλείμματά τους.

Αλλά η Γερμανία δεν έχει μειώσει καθόλου το πλεόνασμά της και αυτό φέρνει σημαντικά προβλήματα στην υπόλοιπη Ευρώπη και στην παγκόσμια οικονομία. Όπως εξηγεί επιτυγχάνοντας μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα, η χώρα πλήττει την ανάπτυξη και την απασχόληση στον υπόλοιπο κόσμο και εφαρμόζοντας πολιτική λιτότητας παρά την υψηλή πιστοληπτική της αξιολόγηση οδηγεί στη σύσφιγξη της οικονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη.

Τονίζει, δε, πως δεν περιμένει από τους Γερμανούς να αλλάξουν στάση και τους επικρίνει λέγοντας πως δεν τα καταφέρνουν και πολύ καλά στα μακροοικονομικά και περιμένουν να γίνουν όλοι σαν αυτούς και να καταγράφουν τεράστια εμπορικά πλεονάσματα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By