Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κρούσματα καταρροϊκού πυρετού στα Ιωάννινα

 Σε μονάδα εκμετάλλευσης προβάτων

provata

Τρία κρούσματα καταρροϊκού πυρετού επιβεβαιώθηκαν, από το Ινστιτούτο ΛΟΙ.ΠΑ.Ν. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σε μονάδα εκμετάλλευσης προβάτων στην Τοπική Κοινότητα Βήσσανης του δήμου Πωγωνίου.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ανακοίνωσε ότι με απόφαση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, θα γίνει θανάτωση 20 ζώων κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης όπου εντοπίστηκαν τα τρία κρούσματα της νόσου. Συμπλήρωσε ότι κτηνίατροι άρχισαν ήδη και θα συνεχίσουν τις επόμενες ημέρες την ενημέρωση των κτηνοτρόφων.

Ήδη η περιοχή ακτίνας 20 χιλιομέτρων από την εστία της νόσου, που περιλαμβάνει τον δήμο Πωγωνίου και τμήματα των δήμων Ζίτσας και Κόνιτσας, χαρακτηρίστηκε ζώνη ελέγχου και απαγορεύεται κάθε μετακίνηση ζώων προς άλλες περιοχές.

Ο κ. Καχριμάνης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Θα είμαστε πολύ αυστηροί προς όσους επιχειρήσουν να μετακινήσουν ζώα χωρίς άδεια της Κτηνιατρικής», ενώ στην ίδια στιγμή απηύθυνε έκκληση-προειδοποίηση προς τους κτηνοτρόφους να εφαρμόζουν κατά γράμμα τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών, για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού.

By