Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κρούσματα ρατσισμού και εγκλήματα μίσους διαπιστώνει η ΕΕ στην Ελλάδα

Το Συμβούλιο της Ευρώπης προτείνει στην Ελλάδα μέχρι και την απαγόρευση της Χρυσής Αυγής.

fosphotos.com | Consilium of the EE
fosphotos.com | Consilium of the EE

Ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναμένεται να δημοσιέυσει αύριο την έκθεση σχετικά με τα κρούσματα ρατσισμού και τα εγκλήματα μίσους στην Ελλάδα, που διαπίστωσε ότι συμβαίνουν, κατά την επίσκεψή του στη χώρα, από τις 28 Ιανουαρίου έως και την 1η Φεβρουαρίου του 2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ,η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε σημείωμα με ενστάσεις και αιτιάσεις έναντι των διαπιστώσεων και των συστάσεων στις οποίες προχώρησε ο Νιλς Μούιζνιεκ.

Στο σημείωμα αυτό, η ελληνική κυβέρνηση, αποφεύγοντας να κατονομάσει τη Χρυσή Αυγή, υποστηρίζει ότι η αντιμετώπιση της «ακραίας οργάνωσης», η οποία εν τούτοις- όπως υπογραμμίζεται- εξασφάλισε την είσοδό της στη Βουλή, «αποτελεί θέμα περίπλοκο για προφανείς λόγους, σχετιζομένους με τη λειτουργία του δημοκρατικού συστήματος».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες,  υπογραμμίζεται το γεγονός ότι η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης απεφάσισε να μην αποκλείσει ένα μέλος της Χρυσής Αυγής, από τις εργασίες της τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ κρίνεται ότι «η κοινοβουλευτική δύναμη η οποία εδόθη από μέρος του εκλογικού σώματος στην οργάνωση αυτή δεν αποτελεί ένδειξη ανόδου του ρατσισμού στην κοινωνία», όπως άλλωστε συμπεραίνουν πολλές έρευνες και πως δεν αποτελεί ένδειξη οποιασδήποτε πολιτικής ή κοινωνικής προσέγγισης ή ταύτισης προς τη ρατσιστική ιδεολογία.

Ο επίτροπος Μούιζνιεκς από την μεριά του τονίζει ότι «η Διεθνής Σύμβαση για την Κατάργηση Κάθε Μορφής Φυλετικών Διακρίσεων και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που έχουν επικυρωθεί και έχουν υπερνομοθετική ισχύ στην Ελλάδα, κάνουν δυνατή την επιβολή αποτρεπτικών, ποινικών και άλλων κυρώσεων και περιορισμών στις δραστηριότητες ατόμων που υποστηρίζουν και εμπλέκονται σε υποθέσεις ρατσιστικών και άλλων εγκλημάτων μίσους».

Το ίδιο ισχύει και για τέτοιου είδους δραστηριότητες πολιτικών οργανώσεων, περιλαμβανομένων και κομμάτων όπως η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, στις οποίες είναι δυνατό να επιβληθούν αποτελεσματικές κυρώσεις ή απαγόρευση, εάν χρειάζεται, καταλήγει ο επίτροπος.

Στην έκθεσή του ο επίτροπος εκφράζει τη λύπη του γιατί η ρητορική που στιγματίζει μετανάστες χρησιμοποιείται ευρέως στη γενικότερη ελληνική πολιτική και τα μέτρα ελέγχου της μετανάστευσης οδήγησαν σε μεγαλύτερο στιγματισμό των μεταναστών.

Τέλος υποστηρίζει ότι «ακόμη και η υπάρχουσα ελληνική νομοθεσία, παρόλο που δεν έχει εφαρμοστεί επαρκώς ή δεν έχει εφαρμοστεί καθόλου ως τώρα, έχει τη δυνατότητα να καταστείλει και να αποτρέψει εκδηλώσεις ρατσιστικών και άλλων μορφών διάκρισης, από άτομα και πολιτικές οργανώσεις».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By