Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Κρυφή» αύξηση ΦΠΑ κατά μία μονάδα

Αύξηση του ΦΠΑ κατά μία εκατοστιαία μονάδα υπέκρυπτε τελικά η νέα διαδικασία υποβολής των περιοδικών δηλώσεων και η καταβολή του φόρου σε δύο μηνιαίες δόσεις.

© Fedor Patrakov | Dreamstime.com
© Fedor Patrakov | Dreamstime.com

Την ώρα που από το περιβάλλον του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα διέρρεαν ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση βρίσκεται πολύ κοντά, η εγκύκλιος που εξέδιδε ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης οδηγούσε σε αύξηση του ΦΠΑ που αποδίδουν οι επιτηδευματίες στην εφορία.

Ειδικότερα ορίζεται ότι ακόμη και εάν η οφειλή καταβληθεί εξ ολοκλήρου εντός του μήνα κατά τον οποίο υπεβλήθη η φορολογική δήλωση, ο φορολογούμενος χρεώνεται με προσαύξηση 2% στο 50% του ποσού. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο επιτηδευματίας που εισπράττει ΦΠΑ 13% ή 23% θα αποδίδει στην εφορία 14% ή 24%.

Πιο αναλυτικά, η εγκύκλιος ορίζει ότι στην περίπτωση  εμπρόθεσμης δήλωσης, το υπόλοιπο ποσό καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση ισούται με το πενήντα τοις εκατό (50%) του χρεωστικού υπολοίπου αφού αφαιρεθεί το ποσό που καταβλήθηκε με την υποβολή της δήλωσης και αυτή καταβάλλεται έως και την τελευταία εργάσιμη ημέρα για τις δημόσιες υπηρεσίες του μήνα υποβολής της δήλωσης. Η δεύτερη δόση ισούται με το υπόλοιπο πενήντα τοις εκατό (50%) του χρεωστικού υπολοίπου, προσαυξημένο κατά δύο τοις εκατό και καταβάλλεται έως και την τελευταία εργάσιμη ημέρα για τις δημόσιες υπηρεσίες του επόμενου μήνα από αυτόν που υποβλήθηκε η δήλωση. Τα ποσά των δόσεων που δεν καταβάλλονται καθίστανται ληξιπρόθεσμα την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του μήνα κατά τον οποίο είναι πληρωτέα εκάστη δόση.

Σημειώνεται ότι εφόσον με την υποβολή της δήλωσης καταβάλλεται ποσό που καλύπτει ή υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%) του χρεωστικού υπολοίπου δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής ποσού στο τέλος του μήνα υποβολής της δήλωσης και το υπόλοιπο οφειλόμενο ποσό καταβάλλεται στο τέλος του επόμενου μήνα από αυτόν που υποβλήθηκε η δήλωση προσαυξημένο κατά δύο τοις εκατό (2%).

Η χρεωστική περιοδική δήλωση μπορεί να υποβληθεί και να γίνει αποδεκτή εάν καταβληθεί ποσό τουλάχιστον δέκα ευρώ (10,00), για τις εμπρόθεσμες περιοδικές δηλώσεις που υποβάλλονται από 1.6. 2013 και τις εκπρόθεσμες περιοδικές δηλώσεις που υποβάλλονται από 1.7.2013. H καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των χρεωστικών δηλώσεων είναι η 20η ημέρα που ακολουθεί τη φορολογική περίοδο και όχι η 26η που ήταν σε ισχύ έως σήμερα.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By