Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κυβέρνηση και τρόικα αφήνουν στην άκρη τις τράπεζες

Στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται από τις 8 το βράδυ η τρόικα και άρχισε νέα σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα

troikaAB

Στο μεταξύ την εξαίρεση του θέματος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών από την τρέχουσα αξιολόγηση της τρόικας θα ζητήσει η Ελλάδα, προκειμένου να ξεπεραστεί το αγκάθι αυτό και να επιτευχθεί συμφωνία για τη δόση, όπως ανέφερε την Τετάρτη υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Η κυβέρνηση δέχεται, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, να μην αγγίξει τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως τον Νοέμβριο, οπότε θα δημοσιοποιηθούν τα ευρωπαϊκά stress test.

Αν τότε προκύψουν πρόσθετες ανάγκες από αυτές που θα προσδιορίσουν τα stress test της Τράπεζας της Ελλάδος την Πέμπτη ή Παρασκευή, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια ου ΤΧΣ για να καλυφθούν οι ανάγκες αυτές.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο οι τράπεζες έχουν αναδειχθεί στο βασικότερο πρόβλημα της διαπραγμάτευσης αυτής. Ο ίδιος είπε ότι η διαφορά δεν κλείνει εύκολα (αφού πρόκειται για 3 δισ ευρώ περίπου) και το θέμα θα οδηγηθεί στο Eurogroup.

Mάλιστα, δεν αρνήθηκε οτι οι τρεις της τρόικας ήταν ενωμένοι στο θέμα αυτό κατά τη συνάντησή τους την Τρίτη με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.

Ωστόσο, το ΔΝΤ είναι αυτό που ζητάει να περιληφθεί το θέμα στην τρέχουσα αξιολόγηση. Ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε ότι υπάρχει θεσμικό πρόβλημα με την εμπλοκή του ΔΝΤ, το οποίο μάλλον θέλει να μπει στον μόνιμο μηχανισμό εποπτείας των Τραπεζών στην ΕΕ (SSM).

«Αγκάθι» παραμένουν τα εργασιακά

Δεύτερο μεγάλο πρόβλημα της διαπραγμάτευσης είναι τα εργασιακά, καθώς η τρόικα επιμένει σε νομοθετική ρύθμιση, με την οποία δεν θα έχει κανένα λόγο στις ομαδικές απολύσει ο υπουργός Εργασίας.

Σημεία σύγκλισης υπάρχουν σε ότι αφορά την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, καθώς η τρόικα φαίνεται να αποδέχεται τις ελληνικές προτάσεις για φάρμακα , φαρμακεία, βιβλία και γάλα.

Παρόλα αυτά, εκτιμάται ότι δεν επαρκεί ο χρόνος για πλήρη συμφωνία ως το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ευελπιστεί -αλλά δεν το θεωρεί σίγουρο – ότι θα εξασφαλίσει μια δήλωση επαρκούς προόδου. Σε αυτή την περίπτωση, η τρόικα θα φύγει, ενώ η συμφωνία μπορεί να κλείσει με τηλεδιάσκεψη.

By