Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κυκλάδες: «Ο δικός μας Παράδεισος»

Με αυτό τον τίτλο το διάσημο τουριστικό περιοδικό conde nast traveler ξεκινά το αφιέρωμα του στις Κυκλάδες. Τα σχόλια είναι εγκωμιαστικά.

santorini feat
Copyright: Γιώργος Κορδάκης

Η αρχή γίνεται με τη Σαντορίνη όπου το περιοδικό αναφέρεται στη φράση που είχε χρησιμοποιήσει για να περιγράψει το νησί, ο James Theodore Bent, Βρετανός λόγιος ο οποίος περιόδευσε τις Κυκλάδες το 1880, και είχε πει ότι η Σαντορίνη είναι «ένα φρικτό νησί, συναρπαστικό στην φρικαλεότητα του».

Σήμερα όπως αναφέρει το περιοδικό είναι το πιο διάσημο ελληνικό νησί. Μάλιστα γίνεται αναφορά και στο real estate όπου σύμφωνα με το περιοδικό ένα στρέμμα γης γύρω από την καλντέρα κοστίζει ένα εκατομμύριο ευρώ ,και πως αυτή η γη δίνοντας στο μαύρο πρόβατο της οικογένειας επειδή δεν μπορούσε να καλλιεργηθεί.

Ειδική αναφορά κάνει το περιοδικό στα ξενοδοχεία ειδικά της Οίας που μπορούν να καλύψουν κάθε ανάγκη των ταξιδιωτών και περιγράφει την στιγμή του ηλιοβασιλέματος από την Οία: «Τουρίστες  συνωστίζονται κατά μήκος των ερειπίων του ενετικού κάστρου της Οίας για να παρακολουθήσουν το ηλιοβασίλεμα. Ένα εκτελεστικό απόσπασμα φωτογραφικών φακών σημαδεύει. Μια νύφη με απίστευτα ψηλά τακούνια εμφανίζεται πάνω σε έναν γάιδαρο».

Έμφαση δίνεται τόσα στα εστιατόρια όσο και στα οινοποιεία του νησιού.

Επόμενη στάση Φολέγανδρος

«Στο πρώτο φως της μέρας , μπαίνω στο πλοίο για Φολέγανδρο, ένα νησί ,όπου το ατμόπλοιο δεν πιάνει, και όπου μερικές φορές το χειμώνα είναι εβδομάδες χωρίς επικοινωνία με τον έξω κόσμο», έγραφε για τη Φολέγανδρο το 1885 ο James Theodore Bent και συνέχιζε ο Βρετανός «Από όλα τα νησιά του Αιγαίου, η Φολέγανδρος μπορεί να επαίρεται για την πιο μαγευτική ακτογραμμή … αμφιβάλλω αν μπορεί να εξισωθεί με οπουδήποτε», δήλωσε Bent.

Εξαιρετικά είναι τα σχόλια του περιοδικού για τη Χώρα ενώ γίνονται αναφορές ,στο Κάστρο με τα γεράνια ,αλλά και στο ρακόμελο που πίνουν οι ντόπιοι.

Το conde nast traveler κάνει εκτενή αναφορά και στην ιστορία του νησιού ,στις παραλίες του και στους απίθανους μεζέδες

Τελευταία στάση Σύρος

«Οι άνθρωποι που φαντάζονται μικρά λευκά σπίτια θα απογοητευτούν» αναφέρει στο conde nast traveler ο Αντώνης Κρίνος, ντόπιος ιστορικός. Ένα από τα μικρότερα νησιά των Κυκλάδων, η Σύρος είναι η πιο πυκνοκατοικημένη. Μια ζωντανή πόλη των 12.000 κατοίκων, η Ερμούπολη είναι κτισμένη στις δίδυμες κορυφές: Καθολική Άνω Σύρου, Ορθόδοξη Βροντάδο στα αριστερά. Περίπου το ήμισυ του πληθυσμού είναι καθολικοί, μια κληρονομιά από τα πολλά χρόνια της Βενετοκρατίας. Μια χούφτα νεοκλασικά αρχοντικά έχουν μετατραπεί σε γοητευτικούς ξενώνες . Old-fashioned παντοπωλεία και εστιατόρια έξω από την πλατεία Μιαούλη, μια τεράστια πλατεία όπου κυριαρχεί το όμορφο δημαρχείο.

Με τη Σύρο το conde naste traveler ολοκληρώνει ένα μικρό οδοιπορικό στις Κυκλάδες τις οποίες και αποθεώνει ως έναν παράδεισο. Προφανώς και τέτοια δημοσιεύματα έχει ανάγκη και η χώρα μας και η τουριστική βιομηχανία.

[custom_gallery id=»27410″]

By