Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κυματίζει και πάλι η ουκρανική σημαία στο Ντόνιετσκ

Η ουκρανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι εκκενώνει το κτίριο, που είχε καταληφθεί από τη Δευτέρα από φιλορώσους διαδηλωτές, έπειτα από πληροφορίες για εκρηκτικά

-

Η ουκρανική σημαία υψώθηκε στο κτίριο της κυβέρνησης της πόλης Ντόνιετσκ της ανατολικής Ουκρανίας, αντικαθιστώντας τη ρωσική σημαία που κυμάτιζε από το Σάββατο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Η ουκρανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι εκκενώνει το κτίριο που είχε καταληφθεί από τη Δευτέρα από φιλορώσους διαδηλωτές. Η επιχείρηση της εκκένωσης ξεκίνησε όταν κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι το κτίριο είναι παγιδευμένο με εκρηκτικά.

Επιμένει στα περί πραξικοπήματος η Μόσχα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας από τη Μαδρίτη το πρωί της Τετάρτης, επανέλαβε ότι  Ουκρανία έγινε πραξικόπημα και ο νόμιμος πρόεδρός της ανετράπη προσθέτοντας ότι για τη Μόσχα η Ουκρανία παραμένει «πρώτη προτεραιότητα».

Σημείωσε, δε, ότι οι στρατιώτες του στόλου της Μαύρης Θάλασσας έχουν λάβει επιπλέον μέτρα και είναι σε επαγρύπνηση προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει αιματοχυσία στην Ουκρανία. Διευκρίνισε, όμως, ότι η Ρωσία δεν μπορεί να διατάξει τις ομάδες αυτοάμυνας της Κριμαίας να επιστρέψουν στις βάσεις τους επειδή ακριβώς δεν είναι ρωσικά στρατεύματα.

Έστειλε ακόμα μήνυμα, λίγο πριν την αναχώρησή του για το Παρίσι όπου θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει να ενεργούν «με βάση το πνεύμα και το γράμμα του νόμου». Όπως είπε η Δύση έδωσε κακό παράδειγμα με τη στήριξη των Ουκρανών διαδηλωτών  που κατέλαβαν την εξουσία «παραβιάζοντας το Σύνταγμα της χώρας».

Στο στρατιωτικό μέτωπο, ρωσικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό μερικό έλεγχο μια βάση εκτόξευσης πυραύλων στην Ευπατόρια της δυτικής Κριμαίας, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας.

Η θέση διοίκησης και το κέντρο ελέγχου της βάσης παραμένουν υπό ουκρανικό έλεγχο, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Οι εγκαταστάσεις απ΄όπου οι πύραυλοι είχαν ήδη απομακρυνθεί δέχτηκαν επίθεση χθες το απόγευμα από σχεδόν 20 ρώσους στρατιώτες που υποστηρίζονταν από φιλορώσους διαδηλωτές, δήλωσε χθες ουκρανική πηγή.

Όπως ανέφερε στο twitter ο δημοσιογράφος Θανάσης Αυγερινός, η Ρωσία εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον για τον ηγέτη του νεοναζιστικού «Δεξιού Τομέα», Ντμίτρι Γιάρος.

Από την πλευρά, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας, Αρσένι Γιατσενιούκ, κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στο Κίεβο, σημείωσε ότι οι εξελίξεις στην περιοχή της Κριμαίας έχουν πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας.

«Η ρωσική επίθεση εναντίον εδάφους της Ουκρανίας έχει πολιτικές και οικονομικές συνέπειες. Η παρουσία των ρωσικών δυνάμεων σε ουκρανικό έδαφος έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για την οικονομία της Ουκρανίας», δήλωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συνεδρίασης που μεταδόθηκε από την ουκρανική τηλεόραση.

Θυμίζουμε πως η κυβέρνηση του Κιέβου έχει συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο και την αποφυγή της χρεοκοπίας της Ουκρανίας.

Θυμίζουμε ότι για αύριο, Πέμπτη, είναι προγραμματισμένη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ για τις εξελίξεις στην Κριμαία, αλλά και γενικότερα για τη στάση που θα κρατήσει η Ένωση ως προς τις τελευταίες εξελίξεις.

Διαβάστε περισσότερα για την Ουκρανία

 

By