Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κυπριακή μαγκιά στα ευρωπαϊκά Κύπελλα…

Στη Λάρνακα η ΑΕΛ σημείωσε σπουδαία νίκη (1-0 τη Ζενίτ) γκρεμίζοντας τα προγνωστικά και στέλνοντας την Κύπρο στα ουράνια! Ήταν ένας από τους αγώνες (πρώτο ματς) στο πλαίσιο του γ’ προκριματικού του Τσάμπιονς Λιγκ ενώ, την ίδια ώρα ο ΑΠΟΕΛ έπαιρνε ισοπαλία 2-2 στο Ελσίνκι…

thumbnailΓια την ομάδα της Λάρνακας ήταν αρκετή μία φάση για να σκοράρει, με τον σύλλογο της Αγίας Πετρούπολης να μένει με το ένα δοκάρι και τις χαμένες ευκαιρίες της.

Ο πρωταθλητής Κύπρου ΑΠΟΕΛ έχανε στην Φινλανδία με 2-0 στο ημίχρονο, αλλά κατάφερε να πάρει την ισοπαλία, έχοντας και δυο δοκάρια, ενώ η Ελσίνκι στο 48’ έμεινε με δέκα παίκτες… Σούπερ ο Ντε Βινσέντι, που πέτυχε το ένα γκολ και έφτιαξε το δεύτερο!
Θρίαμβος για την Λέγκια, 4-1 την Σέλτικ (έπαιζε από το 44′ με 10 παίκτες) στη Βαρσοβία, και με δυο χαμένα πέναλτι για την γηπεδούχο! Καθάρισε… η Λιλ, 2-0 στη Ζυρίχη την Γκρασχόπερς! «Διπλό» πρόκρισης για την Ντιναμό Ζάγκρεμπ στο Άαλμποργκ με 1-0. Νίκη και και την Μπεσίκτας στο Ρότερνταμ με 2-1, με την Φέγενορντ να μειώνει στο 90’+5 με πέναλτι…

Η Καραμπάγκ επικράτησε με 2-1 της Σάλτσμπουργκ στο Μπακού, σε ματς με τρεις κόκκινες, ενώ έπαιξε σε όλο τον αγώνα ο Σουμπίνιο. Σημειώστε ότι η νίκη των γηπεδούχων έδινε… παπάδες στο στοίχημα.

Η Στεάουα πήρε 2-2 στο Ακτόμπε, ενώ 0-0 είχαμε στο Κίεβο, ανάμεσα στην Ντνιέπρ και την Κοπεγχάγη, σε αγώνα με επεισόδια στο ημίχρονο, μεταξύ των οπαδών.

Το ματς του ΑΠΟΕΛ στο Ελσίνκι δεν ξεκίνησε καλά…

Μπορεί ο πρωταθλητής Κύπρου να φάνηκε από το πρώτο λεπτό ότι πατάει καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο, αλλά στο 11’ η γηπεδούχος έκανε το 1-0. Ο Σάβατζ ντρίπλαρε τον Καρλάο και νίκησε τον Πάρντο με πλασέ στην κλειστή γωνία, σκοράροντας.

Στο 21’ σέντρα για τον ΑΠΟΕΛ ο Σέρτζιο, η μπάλα πήρε πορεία προς την εστία, αλλά βρήκε στο δοκάρι. Στο 23’ είχαμε μεγάλη φάση για την Ελσίνκι. Ο Πάρντο απόκρουσε ασταθώς έπειτα από μία επικίνδυνη σέντρα-σουτ, αλλά μάζεψε την μπάλα με δεύτερη προσπάθεια. Στο 38’ δοκάρι για τον ΑΠΟΕΛ! Ο Σέρτζιο εκτέλεσε ένα μακρινό φάουλ με σέντρα, ο Σιέρινταν έκανε το γύρισμα με κεφαλιά και ο Καρλάο έστειλε τη μπάλα με κεφαλιά στο αριστερό δοκάρι του Τόρνες. Σαν να μην έφτανε αυτό, στο 43’ η γηπεδούχος κέρδισε πέναλτι, με τον διαιτητή να υποδεικνύει παράβαση του Καρλάο στον Άλο. Ο Σάβατζ στο 44’ ευστόχησε, παρότι ο Πάρντο έπεσε στη σωστή γωνία, και έκανε το 2-0…
Στο δεύτερο μέρος στο 48’ για την Ελσίνκι αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα ο Αντζί και στη συνέχεια ο ΑΠΟΕΛ πίεσε για να φτάσει τουλάχιστον σ’ ένα γκολ. Αυτό έγινε στο 71’ με φοβερή κεφαλιά του Ντε Βινσέντι, μετά από σέντρα του Γκόμες. Ο πρωταθλητής Κύπρου συνέχισε να πιέζει, στο 73’ έχασε σημιτική ευκαιρία, όταν Ντε Βινσέντι έδωσε με τακουνάκι στον Γκόμες, και ο τελευταίος με συρτό σουτ έστειλε τη μπάλα λίγο άουτ… Το 2-2 έγινε τελικά στο 75’ με κεφαλιά από τον Σιέρινταν, μετά από σέντρα του Ντε Βινσέντι…

ΑΠΟΕΛ: Πάρντο, Καρλάο, Αμορίν, Σέρτζιο, Αντωνιάδης (75΄ Ιωάννου), Μοράις, Βινίσιους, Γκόμες, Σέρινταν (79΄ Αδόρνο), Ντε Βινσέντι, Χαραλαμπίδης (63΄ Εφραίμ).

Στο «Αντώνη Παπαδόπουλος» με γκολ του Γκιγκίεβιτς στο 64′ η ΑΕΛ κατάφερε και νίκησε με 1-0 την Ζενίτ, που… έμεινε με την πρωτοβουλία των κινήσεων και τις ευκαιρίες, ενώ στο 67’ έπαιζε με 10 παίκτες, λόγω της αποβολής του Βίτσελ.

Η κυπριακή ομάδα αγωνίστηκε με τρία αμυντικά χαφ, κατάφερε να μην δεχθεί γκολ, αλλά δημιουργικά είχε πρόβλημα απόντος του Μπεμπέ. Μετράει βέβαια η νίκη και με «λευκό» παθητικό!
Στο 5’ ο Χουλκ προχώρησε κάθετα και την κατάλληλη στιγμή πάσαρε στον Ντάνι, που αστόχησε με αριστερό σουτ στην περιοχή. Ο Βίτσελ στο 14’ και ο Χουλκ στο 17’ ήταν απειλητικοί, με τον Φεγκρούς να βλέπει τη μπάλα να χτυπά και στο δοκάρι στο 24’. Στο συγκεκριμένο λεπτό, ο Ντάνι υποδέχθηκε τη μπάλα από τον Χουλκ στην περιοχή, πλάσαρε αλλά «σημάδεψε» το δεξί δοκάρι.
Ίδιο σκηνικό είχαμε και στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου. Η Ζενίτ να διατηρεί επιθετική πρωτοβουλία και την ΑΕΛ να δυσκολεύεται στην ανάπτυξη. Η ομάδα της Αγίας Πετρούπολης είχε άλλες τρεις ευκαιρίες, αλλά οι παίκτες της δεν βρήκαν στόχο.
Έτσι, η μπάλα τους τιμώρησε, καθώς η ΑΕΛ στην πρώτη φάση της ευτύχησε να πάρει προβάδισμα. Στο 64’ μετά από κόρνερ ο Γκιγκίεβιτς σκόραρε με καρφωτή κεφαλιά. Στο 67’ αποβλήθηκε ο Βίτσελ με απευθείας κόκκινη, όταν χτύπησε με τον αγκώνα του Ντανιελζίνιο, με τον τελευταίο να τον μαρκάρει ασφυκτικά… Στη συνέχεια η ΑΕΛ κατάφερε να κρατήσει το υπέρ της 1-0, εν όψει της ρεβάνς…

ΑΕΛ: Φεγκρούς, Καντού, Σιέλης, Καρλίτος, Εντμάρ, Νικολαόυ, Ντιαλό, Ζεζίνιο (60’Μπεμπέ), Σαρντινέρο (67’Ταγκπατζούμι), Ντανιελζίνιο (77’Ελευθερίου), Γκικίεβιτς.
ΖΕΝΙΤ: Λοντίγκιν, Ανιουκόφ (73’Σμολίνκοφ), Κρισίτο, Νέτο, Γκαράι, Φαϊζουλίν, Βίτσελ, Τίμοστσουκ, Χουλκ, Κερζάκοφ (60’Ροντόν), Ντάνι (69’Σιατόφ).

Στη Βαρσοβία η Λέγκια με ανατροπή έφτασε στο θριαμβευτικό 4-1 κόντρα στην Σέλτικ, με τους Κέλτες να παίζουν με 10 παίκτες από το 44’ λόγω της αποβολής του Αμπρόουζ. Η φιλοξενούμενη από ένα σημεία και μετά στο δεύτερο μέρος κατέρρευσε και έτσι η πρωταθλήτρια Πολωνίας είναι μια ανάσα από τα πλέι οφ, με τον Ράντοβιτς να σκοράρει για έναν ακόμα αγώνα και να πετυχαίνει δυο γκολ.

Είναι χαρακτηριστικό πως το σκορ θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερο, καθώς ο Βροντόλιακ έχασε δυο πέναλτι για την γηπεδούχο στο 59’ και στο 87′.

Στη Ζυρίχη η Λιλ πήρε τη νίκη με 2-0 απέναντι στην Γκρασχόπερς και βρίσκεται με το ένα πόδι στα πλέι οφ. Για την γαλλική ομάδα σκόραραν ο Κορσιά στο 29′ και ο Μέντες στο 49′.

Στο Ακτόμπε η Στεάουα πήρε το 2-2 και έχει προβάδισμα, εν όψει της ρεβάνς. Στο Ρότερνταμ η Μπεσίκτας πήρε τη νίκη με 2-1, με την Φέγενορντ να σκοράρει στο 90’+5 με πέναλτι και έτσι να διατηρεί ελπίδες πρόκρισης, αλλά το έργο της στη ρεβάνς στην Κωνσταντινούπολη είναι δύσκολο…

Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ με γκολ του Μπρόζοβιτς στο 49′ κατάφερε και νίκησε με 1-0 στο Άαλμποργκ, και έτσι να είναι κοντά στην πρόκριση. Ο Πάουλο Μασάδο (πρώην του Ολυμπιακού) έπαιξε σε όλο τον αγώνα.

Στο Μπακού η Καραμπάγκ πέτυχε μεγάλή νίκη με 2-1 κόντρα στην Σάλτσμπουργκ, σε ματς που είχαμε τρεις κόκκινες κάρτες, δυο για την γηπεδούχο και μία για την φιλοξενούμενη. Η πρωταθλήτρια της Αυστρίας σημείωσε πάντως το εκτός έδρας γκολ, που της δίνει προβάδισμα.

Στη Σλοβενία, η Μάριμπορ πίεσε μέχρι το τελευταίο… δευτερόλεπτο και τελικά κατάφερε να σκοράρει σε «νεκρό» χρόνο (90’+5), νικώντας με 1-0 την Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Στο Κίεβο έπαιξαν Ντνιεπρ και Κοπεγχάγη, λόγω των τελευταίων γεγονότων στην ανατολική Ουκρανία και δεν είχαμε γκολ (0-0), όπως και στη Βουλγαρία ανάμεσα στην Λουντόγκορετς και την Παρτιζάν.

Αναλυτικά στα πρώτα ματς του γ’ προκριματικού γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ έχουμε:

(Γκρουπ πρωταθλητών)

Ακτόμπε (Καζακστάν)-Στεάουα (Ρουμανία) 2-2
(58’ Κορομπκιν, 88’ Αρζουμανιάν/44’ Κεσέρου, 79’ Πρεπελιτα)

Καραμπάγκ (Αζερμπαϊτζάν)-Σάλτσμπουργκ (Αυστρία) 2-1
(2’ Ντανίλο Ντίας, 86’ Ρεϊνάλντο/77’ Σοριάνο)
****Στο 42’ αποβλήθηκε με δεύτερη (η πρώτη στο 40’) κίτρινη κάρτα ο Τελι για την γηπεδούχο…
****Στο 88’ είδε την κόκκινη κάρτα για την Καραμπάγκ ο Ρεϊνάλντο…
****Στο 34’ η Σάλτσμπουργκ έμεινε με 10 παίκτες, καθώς είδε την κόκκινη κάρτα ο Σβέγκλερ…

Ελσίνκι (Φινλανδία)-ΑΠΟΕΛ (Κύπρος) 2-2
(11’, 44’ πεν. Σάβατζ/71’ Ντε Βινσέντι, 75’ Σιέρινταν)

Λουντογκόρετς (Βουλγαρία)-Παρτιζάν (Σερβία) 0-0Άαλμποργκ (Δανία)-Ντιναμό Ζάγκρεμπ (Κροατία) 0-1
(49′ Μπρόζοβιτς)

Μάριμπορ (Σλοβενία)-Μακάμπι Τ.Α. (Ισραήλ) 1-0
(90’+5 Μπόχαρ)

Λέγκια-Σέλτικ 4-1
(10′, 36′ Ράντοβιτς, 84′ Τζίρο, 90’+1 Κοσέτσκι /9′ Μακγκρέγκορ)
****Στο 44′ αποβλήθηκε για την Σέλτικ με απευθείας κόκκινη κάρτα ο Αμπρόουζ…
****Στο 59′ και στο 87′ ο Βροντόλιακ έχασε πέναλτι για την Λέγκια!

Σπάρτα Πράγας (Τσεχία)-Μάλμε (Σουηδία) 4-2
(22’, 51’, 70’ Λάφατα, 52’ Κόβατς/17’ Φόρσμπεργκ, 27’ Θέλιν)

Σλόβαν Μπρατισλάβας (Σλοβακία)-Σέριφ Τίρασπολ (Μολδαβία) 2-1
(42′ πέν. Ζόφτσακ, 85′ Μέσαρος/74′ Ρικαρντίνιο)
****Στο 61’ αποβλήθηκε για την γηπεδούχο ο Λάσικ, στη φάση που κέρδισε πέναλτι η Σέριφ…
****Στο 62’ έχασε το πέναλτι για την φιλοξενούμενη ο Καντού…

Ντέμπρετσεν (Ουγγαρία)-ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ (Λευκορωσία) 1-0
(56′ πεν. Σιντιμπέ)

(Γκρουπ μη πρωταθλητών)

ΑΕΛ (Κύπρος)-Ζενίτ (Ρωσία) 1-0
(64’ Γκιγκίεβιτς)
****Στο 67’ η ρωσική ομάδα έμεινε με 10 παίκτες, καθώς αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη κάρτα ο Βίτσελ για χτύπημά του στον Ντανιελζίνιο

Ντνιεπρ (Ουκρανία)-Κοπεγχάγη (Δανία) 0-0
****Το παιχνίδι έγινε στο Κιέβο…Γκρασχόπερ (Ελβετία)-Λιλ (Γαλλία) 0-2
(29′ Κορσιά, 49′ Μέντες)

Σταντάρ Λιέγης (Βέλγιο)-Παναθηναϊκός 0-0

Φέγενορντ (Ολλανδία)-Μπεσίκτας (Τουρκία) 1-2
(90’+5 πέν. Τε Βρέντε/13′ Πεκτεμέκ, 71′ Κογιουνλού).

Αναλυτικά στον β’ προκριματικό γύρο (γκρουπ πρωταθλητών) του Τσάμπιονς Λιγκ είχαμε (στις παρενθέσεις τα αποτελέσματα των πρώτων αγώνων):

Ελσίνκι (Φινλανδία)-Ραμποτνίτσκι (ΠΓΔΜ) 2-1 (0-0)
Ακτόμπε (Καζακστάν)- Ντιναμό Τιφλίδας (Γεωργία) 3-0 (1-0)
Βέντσπιλς (Λετονία)- Μάλμε (Σουηδία) 0-1 (0-0)
Στεάουα Βουκουρεστίου (Ρουμανία)- Στρόμσγκοντσετ (Νορβηγία) 2-0 (1-0)
Μάριμπορ (Σλοβενία)-Ζρίνσκι (Βοσνία) 2-0 (0-0)
Σεντ Πάτρικς (Ιρλανδία)- Λέγκια Βαρσοβίας (Πολωνία) 0-5 (1-1)
Σουτιέσκα (Μαυροβούνιο)- Σερίφ (Μολδαβία) 0-3 (0-2)
Λεβάντια Ταλίν (Εσθονία)-Σπάρτα Πράγας (Τσεχία) 1-1 (0-7)
Ντουντελάνζ (Λουξεμβούργο)-Λουντογκόρετς (Βουλγαρία) 1-1 (0-4)
Καραμπάγκ (Αζερμπαϊτζάν)-Βαλέτα (Μάλτα) 4-0 (1-0)
Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)- Σάντα Κολόμα (Ανδόρα) 2-0 (1-0)
Νιου Σέντς (Ουαλία)- Σλόβαν Μπρατισλάβας (Σλοβακία) 0-2 (0-1)
Σκεντερμπέου (Αλβανία)- MΠΑΤΕ Μπορίσοφ (Λευκορωσία) 1-1 (0-0)
Τόρσαβν (Νησιά Φερόε)- Παρτιζάν (Σερβία) 1-3 (0-3)
Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)-Ντιναμό Ζάγκρεμπ (Κροατία) 0-2 (0-2)
Ντέμπρετσεν (Ουγγαρία)- Kλίφτονβιλ (Βόρειος Ιρλανδία) 2-0 (0-0)
Σέλτικ (Σκωτία)-ΚΡ Ρέικιαβικ (Ισλανδία) 4-0 (1-0)

Αναλυτικά στον α’ προκριματικό γύρο (γκρουπ πρωταθλητών) του Τσάμπιονς Λιγκ είχαμε (σε παρένθεση τα αποτελέσματα των πρώτων αγώνων):
Μπάναντς (Αρμενία)-Σάντα Κολόμα (Ανδόρα) 3-2 (0-1)
Λεβάντια Ταλίν (Εσθονία)-Λα Φιορίτα (Σαν Μαρίνο) 7-0 (1-0)
Τόρσαβν (Νησιά Φερόε)-Λίνκολν (Γιβραλτάρ) 5-2 (1-1).

By