Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Κύπρος: Εξεταστική για τον κεντρικό Τραπεζίτη

 Για παραπλάνηση της Βουλής κατηγορούν τα κομματα, πλην του ΑΚΕΛ, τον Πανίκο Δημητριάδη

CypruscentralbankΤη διενέργεια έρευνας σε βάρος του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Πανίκου Δημητριάδη, αποφάσισαν κατά την εβδομαδιαία σύσκεψή τους με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών ομάδων για το κατά πόσο παραπλάνησε τη Βουλή για τους όρους εντολής για την Alvarez & Marshall.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, η Επιτροπή θα ετοιμάσει έκθεση προς την Ολομέλεια, η οποία θα συνέλθει κεκλεισμένων των θυρών και θα αποφασίσει αφενός παραπομπή της υπόθεσης στο Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος θα διερευνήσει κατά πόσο προκύπτουν πειθαρχικά αδικήματα, και αφετέρου τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής από τη Βουλή, η οποία θα διερευνήσει το θέμα. Εάν αποφασίσει η Ολομέλεια, θα παραπέμψει τα ευρήματα στο Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφασίσει  εάν προκύπτουν ποινικά αδίκημα.

Ήδη από τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε υπήρξε παραπλάνηση της Βουλής σχετικά με το θέμα των εκροών καταθέσεων πριν από το κούρεμα αφού ενώ ζητήθηκαν από τον Κεντρικό Τραπεζίτη στοιχεία για ένα χρόνο, δόθηκαν στην επιτροπή στοιχεία μόνο για το διάστημα 1- 15 Μαρτίου, με το αιτιολογικό ότι το θέμα ήταν πολύπλοκο.

Και ο Νικόλας Παπαδόπουλος , ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, κατηγόρησε τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ότι συμμετείχε στην παραπλάνηση της κοινής γνώμης, καθώς δεν ενημέρωσε για την ανησυχητική αύξηση του ELA, (της έκτακτης ενίσχυσης της ρευστότητας)  της Λαϊκής Τράπεζας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ενω του καταλόγισε ευθύνες ότι άφησε τους ξένους τεχνοκράτες να καθορίσουν τις παραμέτρους στις οποίες βασίστηκε η PIMCO και να εκτοξεύσει στα ύψη το ποσό που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Να αναλάβει το κράτος και η Βουλή να μάθει κατά πόσο ο Πανίκος Δημητριάδης ενεργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος ζήτησε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μάριος Μαυρίδης .  «Φαίνεται ότι κάποιοι συνεχίζουν να ψάχνουν για αποδιοπομπαίους τράγους, θέλοντας να αποσείσουν τη μεγάλη ευθύνη που βαραίνει τους ώμους τους», υποστήριξε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ  Ανδρέας Φακοντής.

 

By