Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κυρώσεις σε Ουκρανούς και Ρώσους από τις ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Ομπάμα επέβαλε τη Δευτέρα κυρώσεις σε 11 Ουκρανούς και Ρώσους για τη στρατιωτική παρέμβαση στην Κριμαία

0807-OBAMA-PUTIN-SUMMIT-CANCELED-SNOWDEN_full_600

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επέβαλε κυρώσεις εναντίον επτά Ρώσων και τεσσάρων Ουκρανών που ευθύνονται για την στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται δύο σύμβουλοι του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Βάσει των κυρώσεων αυτών παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία των 11 αυτών προσώπων, ενώ απαγορεύεται και η είσοδός τους στις ΗΠΑ.

Μεταξύ των προσώπων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις περιλαμβάνονται ο Βλάντισλαβ Σούρκοφ και ο Σεργκέι Γκλάζιεφ, σύμβουλοι του Πούτιν, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν, η πρόεδρος της άνω βουλής της Ρωσίας Βαλεντίνα Ματβιένκο, αλλά και βουλευτές της Δούμας.

Από την ουκρανική πλευρά κυρώσεις επιβλήθηκαν στον πρωθυπουργό της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, στον πρόεδρο της βουλής της Κριμαίας Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ, στον Γιανουκόβιτς και σε έναν σύμβουλό του.
Οι κυρώσεις αυτές επιβάλλονται βάσει ενός διατάγματος του Ομπάμα μία ημέρα μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Κριμαία για την ένταξη της ουκρανικής χερσονήσου στη Ρωσία.
Ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι σημείωσαν ότι οι κυρώσεις αυτές είναι οι πιο περιεκτικές κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

By