Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κυρώσεις στην Ουκρανία αποφάσισε η ΕΕ

Οι κυρώσεις θα εφαρμοσθούν μέσα στις επόμενες ώρες και αφορούν όσους ευθύνονται για τη βία

Ukraine Protest
Το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησε σήμερα να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης έκδοσης ταξιδιωτικών θεωρήσεων και του παγώματος των οικονομικών πόρων σε ευρωπαϊκές δικαιοδοσίες, σε βάρος των προσώπων τα οποία ευθύνονται για τη βία στην Ουκρανία, όπως δήλωσε η ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών, Έμμα Μπονίνο.

Μιλώντας κατά την έξοδό της από την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες η Μπονίνο δήλωσε ότι η θέση αυτή ελήφθη από κοινού και με τον Γάλλο, τον Γερμανό και τον Πολωνό υπουργό -οι τρεις τους, ο Λοράν Φαμπιούς, ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι βρίσκονται στο Κίεβο, όπου διαπραγματεύονται με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την αντιπολίτευση.

«Η εφαρμογή της απόφασης θα προχωρήσει με πολύ μεγάλη ταχύτητα, μέσα στις επόμενες ώρες» τόνισε η Μπονίνο, σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις θα περιλαμβάνουν «την απαγόρευση έκδοσης βίζας και το πάγωμα των πόρων σε βάρος αυτών οι οποίοι διέπραξαν βίαιες ενέργειες».

Εξάλλου, ο Λευκός Οίκος κάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις ασφαλείας από το κέντρο του Κιέβου.

Στο μεταξύ το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας και η υπηρεσία Υγείας του δήμου του Κιέβου έκαναν σήμερα λόγο για ένα συνολικό αριθμό 67 νεκρών, στις συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία, παρά το ότι η αντιπολίτευση έκανε λόγο για 60 νεκρούς μόνον σήμερα.

Η υπηρεσία υγείας του Δήμου του Κιέβου ανέφερε ότι οι 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις 06:00 σήμερα. Ωστόσο το υπουργείο Εσωτερικών έκανε λόγο για 13 νεκρούς αστυνομικούς αυτήν την εβδομάδα και τρεις σήμερα.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε προ ολίγου ότι οι νεκροί ξεπερνούν τους 100, επικαλούμενο και αυτό πηγές της αντιπολίτευσης.Την ανησυχία του για την κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Διαβάστε περισσότερα για τις αιματηρές διαδηλώσεις στην Ουκρανία

By