Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κυρ. Μητσοτάκης: «H τρόικα όπως τη γνωρίζουμε δεν πρόκειται να συνεχίσει μετά την 31η Δεκεμβρίου»

«Το μνημόνιο τελειώνει από την στιγμή που θα απεμπλακεί το ΔΝΤ»

fosphotos.com, Panayiotis Tzamaros
fosphotos.com, Panayiotis Tzamaros

Για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο μίλησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως το μνημόνιο τελειώνει από τη στιγμή που θα υπάρξει απεμπλοκή της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υπογραμμίζοντας πως θα ακολουθήσει μια εταιρική σχέση της Ελλάδας με την Ευρώπη

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM ο υπουργός ανέφερε ότι «η τρόικα όπως τη γνωρίζουμε δεν πρόκειται να συνεχίσει μετά την 31η Δεκεμβρίου του 2014».

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της σχέσης με τους δανειστές ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «θα ακολουθήσει μια εταιρική σχέση της Ελλάδας με την Ευρώπη με μια προληπτική γραμμή στήριξης, με μεταρρυθμίσεις που θα θέσουμε εμείς οι ίδιοι».

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι «αν δεν μπορούμε να κάνουμε εμείς τις μεταρρυθμίσεις που θεωρούμε απαραίτητες και να πείσουμε την κοινωνία ότι είναι απαραίτητες, είτε έχουμε αυξημένη επιτήρηση, είτε δεν έχουμε, κακό στον εαυτό μας κάνουμε. Ένα μοντέλο ανάπτυξης με δανεικά πέθανε και ένα καινούργιο πρέπει να γεννηθεί στη θέση του. Ο τοκετός αυτός έχει μεγάλη οδύνη και ενδεχομένως και κάποιες καθυστερήσεις».

Πρόσθεσε δε, ότι, «ούτε η Γαλλία, ούτε η Ιταλία μπορούν να ξεφύγουν από τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς κατέθεσαν διορθωμένους προϋπολογισμούς».

Αναφορικά με την «προληπτική γραμμή στήριξης» ο υπουργός σχολίασε ότι η κυβέρνηση θα την αναζητήσει «γιατί χρειάζεται μεταβατικό στάδιο», ενώ ανέφερε ότι «τη νευρικότητα και την αβεβαιότητα δεν τη συντηρούμε εμείς. Πώς μπορώ εγώ να καθησυχάσω τους ξένους επενδυτές για τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ; Μακάρι να είχα αυτήν τη δυνατότητα».

Σημείωσε μάλιστα ότι, «η πλειοψηφία της κοινωνίας αναζητεί κάποιες συναινέσεις, αυτές δεν φαίνεται εύκολο να βρεθούν στο πολιτικό πεδίο. Κρατώ μια προσπάθεια που καταβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ να ρίξει τους τόνους και να ξεφύγει από την άκρως απαξιωτική δήλωση που είχε κάνει ότι μια συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Σαμαρά θα είχε το νόημα να ζητήσει ο κ. Τσίπρας την παραίτηση του κ. Σαμαρά».

By