Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

O μεγάλος μικρόκοσμος που κρύβουμε… μέσα μας

Τα μικρόβια που «κουβαλάμε» επάνω μας είναι δέκα φορές περισσότερα από τα κύτταρα!

Γράφει ο Γιώργος Κοβός

kitaraΚάπου είχα διαβάσει ότι στο σώμα μας έχουμε 75 τρισεκατομμύρια κύτταρα. Φανταστείτε την έκπληξή μου όταν είδα ότι τα μικρόβια που «κουβαλάμε» επάνω μας είναι δέκα φορές περισσότερα…

Οι καταξιωμένοι καθηγητές Νικόλαος Λεγάκης και Στέλιος Χατζηπαναγιώτου έρχονται να μας συστήσουν αυτούς τους οργανισμούς… τόσο τους «καλούς» όσο και τους «κακούς».

Το βιβλίο θέλει να μας μάθει πολλά για  αυτόν τον «μεγάλο μικρόκοσμο» που κρύβουμε μέσα μας, πάνω μας και γύρω μας. «Ο μικρόκοσμος των κυττάρων είναι τόσο απέραντος όσο και ο μεγάκοσμος του σύμπαντος» θα πει στην επίσημη παρουσίαση ένας εκ των εισηγητών, ο τέως πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Κίττας.

Παρόλο που, συνήθως, τα βιβλία με παρόμοια θέματα προκύπτουν από συνεργασία πολλών συγγραφέων,  το συγκεκριμένο έχει το προτέρημα της δισυγγραφικότητας.  Διαβάζοντας το, διαπιστώνουμε μια ωραία συνέχεια . Θα έλεγε κανείς ότι ο ένας συγγραφέας παραλαμβάνει την σκυτάλη από τον άλλον χωρίς να αφήνουν τον αναγνώστη να «χάνεται» μόνος του σε «βαθιά νερά» δύσκολων επιστημονικών εννοιών.

Καταπιάνονται με τα παθογόνα μικρόβια που ταλαιπωρούν τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά, παράλληλα φροντίζουν να μας ενημερώσουν ότι ο αριθμός τους είναι ιδιαίτερα μικρός μπροστά στα υπόλοιπα «καλά» μικρόβια, τα οποία  είναι ωφέλιμα και περιγράφονται σε ιδιαίτερο κεφάλαιο.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι δίνουν την πολύτιμη συμβουλή τους ώστε , από την μια, να προλαμβάνουμε τις αρνητικές επιπτώσεις και από την άλλη, να μην φτάνουμε στην υπερβολή με αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών ή με ψυχοπαθολογικές καταστάσεις, όπως η μικροβιοφοβία.

Το αποτέλεσμα δίνει την εντύπωση ότι οι δύο συγγραφείς λειτούργησαν με έναν κοινό νου κατά την διάρκεια της συγγραφής, πράγμα που τους  έδωσε, από την αρχή, έναν κοινό στόχο…. να δημιουργήσουν ένα βιβλίο που θα πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπίτι… σε κάθε οικογένεια… ένα βιβλίο «τσελεμεντέ» της υγείας, όπως το χαρακτήρισε ο συνάδελφος Γιάννης Πιτταράς, θέλοντας να δείξει πόσο εύχρηστο είναι.

Εμείς, εκτός από καλοτάξιδο, ευχόμαστε, αυτού του είδους τα βιβλία, να γεμίζουν τις βιβλιοθήκες των σχολείων βοηθώντας τα νέα παιδιά να ενημερώνονται τόσο για τις ανακαλύψεις της ιατρικής όσο και για το «δίδυμο» δημόσια υγεία-πρόληψη, η γνώση των οποίων βοηθάει στην υγειονομική «θωράκιση» της χώρας.

 

By