Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κωδικός «κεφαλαιακός φόρος»

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι ελεγκτές της Black Rock έχουν επανέλθει με «άγριες διαθέσεις»

Του Αντώνη Τάντουλου

yithiroi1Όσοι συναναστρέφονται από κοντά τον Γιάννης Στουρνάρα το τελευταίο διάστημα δεν δυσκολεύονται πολύ για να καταλάβουν πως ο υπουργός Οικονομικών κατακλύζεται από «βαριές σκέψεις». Συμπέρασμα που προκύπτει με τον ίδιο απλό τρόπο και από τα συμφραζόμενά του τόσο κατά δηλώσεις του όσο και κατά τις συνεντεύξεις που παραχωρεί στα εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ.

Την ίδια στιγμή πέριξ της πλατείας Συντάγματος ακούγεται όλο και περισσότερο ο όρος «κωδικός κεφαλαιακός φόρος» που σε απλά ελληνικά σημαίνει επιβολή φόρου στις καταθέσεις. Και επί της ουσίας πρόκειται για «κούρεμα».

Με τη διάφορα πως το «haircut» έχει συνδέσει το όνομα του με την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος ή μιας μεμονωμένης τράπεζας, ενώ ο «κεφαλαιακός φόρος» αφορά κίνηση που σκοπό έχει να συνδράμει στην δημοσιονομική εξυγίανση και σίγουρα ακούγεται πιο «κομψά».

Για τον καταθέτη βέβαια το αποτέλεσμα είναι το ίδιο και το αυτό.

Γιατί, όμως, οι φήμες είναι τόσο κατηγορηματικές για ένα θέμα που σίγουρα απαιτεί γενναία πολιτική απόφαση και κυρίως γιατί απ’ όποια πλευρά και αν προέρχονται συμφωνούν πως το ερχόμενο Φθινόπωρο θα είναι εξαιρετικά επώδυνη περίοδος για την κυβέρνηση.

Ο συλλογισμός είναι απλώς και ξεκινά από το γεγονός πως ούτε νέοι φόροι μπορούν να επιβληθούν, πως οι βεβαιωμένοι φόροι είναι δεδομένο πως δεν θα εισπραχτούν στο σύνολό τους και πως είναι μάλλον απίθανο να μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί (για την ώρα).

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά στο υπουργείου Οικονομικών γνωρίζουν πάρα πολύ καλά πως ένα ακόμη θέμα αυτό της αξιολόγησης των τραπεζών από την Black Rock πρόκειται να ανοίξει οσονούπω, προσθέτοντας ένα ακόμη αγκάθι στην διαχείριση της κρίσης από την ώρα που η χώρα περιμένει πολλά από την επαναδραστηριοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ήδη, οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι ελεγκτές της Black Rock έχουν επανέλθει με «άγριες διαθέσεις» τσεκάροντας τα πάντα ενώ και από την πλευρά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η πίεση αυξάνεται με τους τραπεζίτες να διαμαρτύρονται  εντονότατα (off the record) για τον ασφυκτικό κλοιό που τους έχει επιβληθεί.

Αυτό που παρασκηνιακά συμβαίνει, εκτιμούν εκείνοι που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, είναι πως από την μια η τρόικα πιέζει για ριζοσπαστικές αποφάσεις (βλέπε φόρο καταθέσεων) και από την άλλη οι βραχίονες της δηλαδή το ΤΧΣ και η Black Rock φροντίζουν για να μην υπάρξουν περιθώρια εναλλακτικών επιλογών.

Όπως για παράδειγμα το να καλύψει το κράτος τα όποια  κενά με αλλεπάλληλες εκδόσεις εντόκων γραμματίων τα οποία φυσικά θα τα απορροφούν οι τράπεζες με την ρευστότητα που θα διαθέτουν. Τα εν λόγο περιθώρια ρευστότητας, ωστόσο, είναι αυτά που θα ελέγξουν κατά ποσό υπάρχουν οι άνθρωποι της B.R. και του ΤΧΣ ενώ κοινό μυστικό της αγοράς αποτελεί πως αυτή την άρα δεν περισσεύει ούτε μισό ευρώ.

Συνεπώς οι επιλογές για την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών όσο πάει και ελαχιστοποιούνται…

(Visited 1 times, 1 visits today)
By