Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Θρίλερ με την απογραφή των διοικητικών υπαλλήλων

Έληξε σύμφωνα με πληροφορίες η σιωπηρή παράταση του υπουργείου

fosphotos.com, Angeliki Panagiotou
fosphotos.com, Angeliki Panagioto

Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της απογραφής των περίπου 2.000 διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων που υπάγονται στο καθεστώς της διαθεσιμότητας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 14:00 μ.μ. έληξε και η παράταση της προθεσμίας που είχε δώσει στους υπαλλήλους το υπουργείο Παιδείας, σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η ένταση. Την απόφαση για παράταση της προθεσμίας κατά 14 ώρες (έληγε τα μεσάνυχτα της Τρίτης) έλαβε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος που παράλληλα απηύθυνε έκκληση προς τους υπαλλήλους να απογραφούν και να ανοίξουν τα πανεπιστήμια, καθώς όπως ανέφερε η πλειοψηφία των εργαζομένων έχει ήδη αποστείλει τα στοιχεία της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο έδωσε και νέα, σιωπηρή παράταση μέχρι τις 20:00 σήμερα, δίνοντας μια τελευταία ευκαιρία στους διοικητικούς υπαλλήλους που δεν έχουν απογραφεί.

Στο υπουργείο εκτιμούν ότι αρκετοί από τους διοικητικούς περίμεναν έως την τελευταία στιγμή τις εξελίξεις στη Βουλή, όπου τελικά τα μεσάνυχτα της Τρίτης ψηφίστηκε η τροπολογία, που δίνει στο υπουργείο Παιδείας τη δυνατότητα να θέσει σε αργία όποιον δεν απογραφεί.

Πάντως, το υπουργείο, έως αργά χθες το απόγευμα, δεν είχε δημοσιοποιήσει επίσημα στοιχεία για το πόσοι διοικητικοί υπάλληλοι είχαν απογραφεί, έστω λίγες ώρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας. Επισήμως γιατί, σύμφωνα πάντα με πηγές του υπουργείου υπήρξαν προβλήματα στο σύστημα, προβλήματα που προέκυψαν από την αυξημένη απογραφή των διοικητικών υπαλλήλων των οχτώ πανεπιστημίων!

Επίσης, πηγές του υπουργείου δήλωναν πως ανέμεναν να απογραφεί την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή μεγαλύτερος αριθμός υπαλλήλων, αμέσως μετά την ψήφιση της τροπολογίας για τις κυρώσεις όσων δεν συμμετάσχουν στην απογραφή, οι οποίοι αντί να τεθούν σε αργία θα τεθούν τελικώς σε αξιόλογηση από τον ΑΣΕΠ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας απήυθυνε και χθες έκκληση προς τους απεργούς διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ, «να ανοίξουν όλα τα Ιδρύματα και να αφήσουν την Πολιτεία και τον νόμο να λύσουν όλα τα ζητήματα». Ο υπουργός εξάλλου ήταν αυτός που σημείωσε πως μέχρι και χθες τα 3/5 των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ είχαν απογραφεί στον ιστότοπο του υπουργείου Παιδείας.

Οι διοικητικοί του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΕΜΠ σε χθεσινή ανακοίνωσή τους υπογράμμιζαν πως :«Το Υπουργείο Παιδείας αντί για τη «λίστα διαθεσιμότητας» των 1.349 απολύσεων, παραλαμβάνει αύριο το πρωί 1.250 δηλώσεις ανυπακοής των υπαλλήλων των ΑΕΙ, οι οποίες απευθύνονται στη Διεύθυνση Προσωπικού Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, Τμήμα Γ” Διοικητικού Προσωπικού».

Από την πλευρά τους οι πανεπιστημιακοί του ΕΚΠΑ τόνισαν:

«Ως Μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), θέλουμε να εκφράσουμε την βαθύτατη ανησυχία μας για τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα έχει στη λειτουργία του Πανεπιστημίου το σχέδιο διαθεσιμότητας του διοικητικού προσωπικού του Ιδρύματος που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Πιστεύουμε ειλικρινά ότι, αν το σχέδιο αυτό πραγματοποιηθεί, θα οδηγηθούμε σε αδυναμία να επιτελέσουμε στοιχειωδώς το διδακτικό και ερευνητικό μας έργο. Πιστεύουμε μάλιστα ότι η συνεχιζόμενη απαξίωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αίρει τις όποιες προϋποθέσεις ανάπτυξης έχει η ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Τέλος οι φοιτητές από την πλευρά τους, έχουν συγκεντρώσει περίπου 18.800 υπογραφές μέσω του Διαδικτύου (www.anoixtessxoles.gr) υπέρ των ανοικτών πανεπιστημίων, δηλώνοντας «ότι τα πανεπιστήμια είναι χώρος ακαδημαϊκής δραστηριότητας και όχι εργαλείο για πολιτικά παιχνίδια».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By