Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κωνσταντινόπουλος: Eξοφλούνται οι πιστοποιημένοι λογαριασμοί ΕΠΠΕΡΑΑ/ΕΕΤΑΑ

«Με παρέμβαση του υφ. Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας διασφαλίστηκε η εξόφληση των πιστοποιημένων λογαριασμών»

 konstantinopoulosAAA

Έως το τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου θα εξοφληθούν οι πιστοποιημένοι λογαριασμοί έργων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) και της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ). Αυτό κατέστη δυνατό έπειτα από παρέμβαση με επιστολή του Πανελληνίου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών(ΣΑΤΕ) προς τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, στις 27 Αυγούστου.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση μετά από δυο διαδοχικές συναντήσεις του υφυπουργού και υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (ΥΠΑΑΝ), Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και των προγραμμάτων ΕΠΠΕΡΑΑ και ΕΕΤΑΑ, με την ηγεσία του ΣΑΤΕ, στις 5 Σεπτεμβρίου και στις 10 Σεπτεμβρίου 2014, ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ανακοίνωσε τα εξής:

Ως προς τα έργα του ΕΠΠΕΡΑΑ:

1. Οι πιστοποιημένοι λογαριασμοί που έχουν κατατεθεί στο ΕΠΠΕΡΑΑ έως τις 10 Αυγούστου 2014, θα εξοφληθούν έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2014. Αυτό έγινε εφικτό ύστερα από την έγκριση αύξησης του ορίου πληρωμών κατά 56 εκ. €. που υπογράφηκε από τον ΥΠΑΑΝ στις 5/9/2014, κατόπιν αιτήματος του ΥΠΕΚΑ, και πρόκειται να κατανεμηθούν με τροποποίηση ΣΑΕ.

2. Οι επόμενοι λογαριασμοί, οι οποίοι θα έχουν κατατεθεί στο ΕΠΠΕΡΑΑ έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2014, ύψους περίπου 40 εκ. €, θα εξοφληθούν ως το τέλος του Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου 2014.

3. Στο εξής προγραμματίζεται η εξόφληση όλων των πιστοποιημένων εργασιών των έργων του ΕΠΠΕΡΑΑ, να γίνεται ανά δεκαπενθήμερο, αφού προηγηθεί ο απαιτούμενος κύκλος εγκρίσεων ΥΠΕΚΑ και ΥΠΑΑΝ.

Ως προς τα έργα του ΕΕΤΑΑ:

1. Οι πιστοποιημένοι λογαριασμοί που έχουν κατατεθεί ως και τις 9-9-2014 στο ΕΕΤΑΑ, ύψους 16,7 εκ. €, θα εξοφληθούν άμεσα, ενώ διασφαλίστηκαν επιπλέον πιστώσεις για άμεση πληρωμή ύψους 41,3 δισ. €, για τους πιστοποιημένους λογαριασμούς έργων του προγράμματος, που θα κατατεθούν έως τις 31-12-2015.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα ΕΕΤΑΑ αφορά 156 έργα που υλοποιούνται σήμερα σε ισάριθμούς Δήμους της χώρας, ενώ το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ εκατοντάδες έργα που, επίσης, υλοποιούνται αυτή την περίοδο.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ Ζαχαρίας Αθουσάκης δήλωσε “την πλήρη ικανοποίησή του για την ουσιαστική και άμεση ανταπόκριση του νέου Υφυπουργού, αρμόδιου για θέματα ΕΣΠΑ, στα προβλήματα των μικρομεσαίων εργοληπτών, ειδικά της Περιφέρειας», ενώ ο Υφυπουργός, όπως δήλωσε, θα παρακολουθεί από κοντά την εξόφληση των δεδουλευμένων των μικρομεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων έως την περαίωση αυτών.

Υπενθυμίζουμε ότι η καθυστέρηση αποπληρωμής εκτελεσμένων έργων, ενταγμένων σε διάφορα προγράμματα του ΕΣΠΑ (ΕΠΠΕΡΑΑ, ΕΕΤΑΑ κλπ.), που έφτανε ως και τους έξι μήνες το τελευταίο διάστημα, δυναμίτιζε την ήδη προβληματική κατάσταση των μικρών και μεσαίων εργοληπτικών εταιρειών της χώρας, με πολλαπλές επιπτώσεις σε εργαζόμενους και συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, καθώς οι κατασκευαστικές εταιρείες, αφού δεν εισέπρατταν τα δεδουλευμένα, αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στις διαρκώς αυξανόμενες οικονομικές υποχρεώσεις (πληρωμή προμηθευτών, μισθών, ασφαλιστικών εισφορών κ.α.).

Παράλληλα διαγραφόταν και κίνδυνος ως προς την απορρόφηση των πιστώσεων του ΕΣΠΑ, αλλά και σοβαρός κίνδυνος διακοπής των εργασιών, ο οποίος θα οδηγούσε τελικά στην απένταξη έργων από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, με τεράστια ζημιά του ελληνικού δημοσίου.
Με αυτά τα δεδομένα, η ηγεσία του ΣΑΤΕ ζήτησε με εξαιρετικά επείγον έγγραφο τη συνάντηση με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, ο οποίος και ανταποκρίθηκε άμεσα, με ουσιαστικό αποτέλεσμα.

By