Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Λύση για τα «κόκκινα δάνεια» αναζητά η Σλοβενία

Υπό το φόβο της… τρόικας η κυβέρνηση αναδιαρθρώνει το χρηματοπιστωτικό της σύστημα. 

imagesΕσπευσμένα η σλοβενική κυβέρνηση ολοκληρώνει άμεσα, πιθανότατα μέχρι τα τέλη Ιουνίου, την πρώτη φάση της μεταφοράς «κόκκινων» δανείων, συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ, από τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας  στην λεγόμενη «κακή τράπεζα».

Η Κεντρική Τράπεζα της Σλοβενίας εκτιμά πως, μόλις ολοκληρωθεί η μεταφορά αυτή, το μερίδιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τριών τραπεζών θα μειωθεί από 24,61% στο 8,87%.

Η «κακή τράπεζα», της οποίας ο πλήρης τίτλος είναι Εταιρεία Διαχείρισης Ενεργητικού Τραπεζών, θα αναλάβει «τοξικούς» τίτλους των τραπεζών NLB, NKBM και Abanka Vipa και η μείωση του ποσοστού τους θα σηματοδοτήσει την πτωτική πορεία του συνολικού όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε όλο το τραπεζικό σύστημα από 8,06 δισ. ευρώ στα 4,73 δισ. ευρώ ή από 16,92% στο 10,40%.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η μεταφορά των «κόκκινων» δανείων στην Εταιρεία Διαχείρισης Ενεργητικού Τραπεζών να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2013.  Με βάση τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας, η σλοβενική κυβέρνηση προβλέπει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι το τέλος του Ιουλίου με το ποσό των 900 εκατ. ευρώ. Σε περίπτωση που δεν εξευρεθεί ιδιώτης επενδυτής, τότε τα νέα κεφάλαια στις τράπεζες θα δοθούν από το κράτος.

Υπενθυμίζεται πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του εκτίμησε ότι η Σλοβενία μπορεί να αποφύγει το διεθνές πακέτο διάσωσης υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα υιοθετήσει αυστηρά μέτρα λιτότητας. Την περασμένη εβδομάδα η Λιουμπλιάνα γνωστοποίησε τα σχέδιά της για αποκρατικοποίηση 15 μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων και για αύξηση του ΦΠΑ, προκειμένου να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της και να αποφύγει τον διεθνή δανεισμό.

By