Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Κόκκινος συναγερμός για τις απολύσεις

Πληθαίνουν τα πιεστικά μηνύματα από Βρυξέλλες και ΔΝΤ  που, είτε αμέσως είτε εμμέσως, θέτουν θέμα απευθείας απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων.

-Του Γιάννη Πιτταρά-

FOSPHOTOS
FOSPHOTOS

Στο Μέγαρο Μάξιμου σήμανε “κόκκινος” συναγερμός με αφορμή πληροφορίες από την έδρα των Βρυξελλών, ότι ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος μίλησε για “υπερτροφικό” δημόσιο τομέα και έδειξε τον δρόμο των απολύσεων “εφόσον ταυτοποιηθούν περιττές θέσεις από τα νέα οργανογράμματα”

Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση, ο υπουργός Οικονομικών, αφού πληροφορήθηκε ότι επρόκειτο για τον επικεφαλής του euroworking group Τόμας Βίζερ, τον κάλεσε στο τηλέφωνο ζητώντας εξηγήσεις, για να λάβει την απάντηση ότι “ουδέποτε έγινε καμία νύξη για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων”.

 

“Σύσκεψη στο Μαξίμου για τη διαθεσιμότητα”

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση καλείται να πάρει οριστικές αποφάσεις για το «καυτό» θέμα της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Έκτακτη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης  υπό τον πρωθυπουργό πραγματοποιήθηκε στο Μ. Μαξίμου. Εξερχόμενος από αυτήν ο αρμόδιος υπουργός Α.Μανιτάκης υποστήριξε ότι δεν συζητήθηκε το ζήτημα των απολύσεων αναφέροντας πως «εμείς έχουμε επιτελέσει τις υποχρεώσεις». Καθησυχαστικός ήταν και ο υπουργός Οικονομίας Γ. Στουρνάρας λέγοντας πως «ισχύουν όσα έχουμε πει».

Η επικείμενη συνάντηση του Αντώνη Μανιτάκη με τους εκπροσώπους της τρόικα και τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο, με δεδομένα ότι οι συγκεκριμένες αποφάσεις αποτελούν και ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου.

Στη νέα συνεδρίαση θα οριστικοποιηθούν οι αλλαγές στις δομές και άλλων πέντε υπουργείων (Εξωτερικών, Τουρισμού, Εσωτερικών, Υγείας, Ναυτιλίας).

Η τρόικα έχει ήδη ζητήσει τον περιορισμό των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015 και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η μείωση που αναλογεί στο τρέχον έτος ανέρχεται στις 25.000, εκ των οποίων οι 12.500 υπάλληλοι πρέπει να φύγουν μέχρι τον Ιούνιο, μήνας νέου ελέγχου από τους δανειστές μας για την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων του μνημονίου.

[space size=»30″]

By