Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κόμμα Λοβέρδου: Δεν θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα

Αμφισβητεί η ομάδα οικονομίας της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα τα συμπεράσματα του υπουργείου Οικονομικών

«Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα», το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου, η ίδρυση του οποίου ανακοινώθηκε στο γήπεδο Σπόρτινγκ / Αθήνα, Δευτέρα 15 Απριλίου / fosphotos.com | Menelaos Myrillas
 fosphotos.com | Menelaos Myrillas

Αμφισβητεί το κόμμα Λοβέρδου τις δηλώσεις της κυβέρνησης περί πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με μελέτη της ομάδας οικονομικών του κόμματος «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» τα στοχεία δεν δείχνουν όσο αισιόδοξα τα παρουσιάζει το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζοντας ότι «τα στοιχεία μεν είναι αληθινά, αλλά η αλήθεια είναι διαφορετική» και εξηγεί:

«Η κυβέρνηση με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 1ου τριμήνου 2013, θεωρεί ότι όλα βαίνουν καλώς, επειδή ανακοίνωσε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 508 εκ. ευρώ.

Τα στοιχεία είναι αληθινά, αλλά η αλήθεια δυστυχώς είναι διαφορετική.

Η εμφάνιση του πρωτογενούς πλεονάσματος 508 εκ ευρώ οφείλεται στους εξής τρεις λόγους:

1) Αντί να γίνουν επιστροφές φόρων ύψους 680 εκ ευρώ, έγιναν επιστροφές μόλις 213 εκ ευρώ, δηλ. λιγότερες κατά 467 εκ ευρώ. Τα μη επιστραφέντα όμως εξακολουθούν να οφείλονται. Πρόκειται λοιπόν περί απλού λογιστικού χειρισμού. Συνηθισμένη πρακτική μεν, που δεν επιτρέπει όμως πανηγυρισμούς περί πλεονάσματος.

2) Ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες είχαν προϋπολογισθεί σε 12.271 εκ ευρώ πραγματοποιήθηκαν 11.198 εκ ευρώ δηλ. 1.073 εκ ευρώ λιγότερες. Ακριβώς ίδια πρακτική με την προηγούμενη: τα οφειλόμενα βεβαίως θα πρέπει να καταβληθούν. Πρόκειται λοιπόν για λογιστική κι όχι για ταμειακή αποτίμηση. Η συγκράτηση στα λόγια και η περίσκεψη ενόψει Ιουνίου αποτελούν προφανώς μία ασφαλέστερη πολιτική συμπεριφορά, την οποία η κυβέρνηση θα ήταν καλύτερο να ακολουθήσει.

3) Τα έσοδα προγράμματος δημοσίων επενδύσεων ενώ είχαν προϋπολογισθεί στα 790 εκ ευρώ πραγματοποιήθηκαν 1.627 ευρώ, δηλ. υπήρξαν περισσότερα έσοδα κατά 837 εκ ευρω. Τα έσοδα όμως των δημοσίων επενδύσεων για όλο το έτος 2013 έχουν προϋπολογισθεί στα 5.136 εκ ευρώ. Υπάρχει δηλ. υπόλοιπο 3.509 εκ ευρώ πράγμα που σημαίνει ότι στο υπόλοιπο του έτους δεν θα μπορέσει να υπάρξει ή ίδια θετική απεικόνιση που υπήρξε στο 1ο τρίμηνο στον τομέα αυτό, αφού επελέγη η εμπροσθοβαρής εφαρμογή των δημοσίων επενδύσεων.

Το πιο ανησυχητικό σημείο όμως της εκτέλεσης του προϋπολογισμού αφορά τα έσοδα προ επιστροφής φόρων δηλ:

1) Είχαν προϋπολογισθεί έσοδα 11.223 εκ ευρώ και πραγματοποιήθηκαν έσοδα 10.872 εκ ευρώ, δηλ 351 εκ ευρώ λιγότερα.

2) Αυτό έχει ως συνέπεια, ότι για να επιτευχθεί ό στόχος εσόδων 49.542 εκ ευρώ για το έτος 2013 πρέπει από εδώ και πέρα και για τους υπόλοιπους 9 μήνες να υπάρχουν έσοδα τουλάχιστον 4.296 εκ ευρώ για κάθε μήνα. ( (49.542 – 10.872) : 9 = 38.670 : 9 = 4.296 εκ ευρώ). Τα πραγματοποιηθέντα έσοδα του 1ου τριμήνου αντιστοιχούν σε έσοδα 3.624 εκ ευρώ ανά μήνα !!!! ( 10.872: 3 = 3.624 εκ ευρώ).»

Η παρακολούθηση των εθνικών λογαριασμών με συνέπεια ανά τρίμηνο, υπήρξε αποτέλεσμα της δουλειάς της πρώτης κυβέρνησης που διαχειρίστηκε την δραματική κρίση. Η συγκεκριμένη προσφορά στην πορεία της Ελλάδας είναι πολύ σημαντική. Επιτέλους ξέρουμε πώς βαδίζουμε! Η εξαγωγή όμως αυθαίρετων συμπερασμάτων που αντιφάσκουν με την πραγματικότητα και τους αριθμούς της, αποτελεί κοντόφθαλμη πρακτική που θυμίζει παρελθόν και μάλιστα στις πιο κακές στιγμές του.

By