Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κόντρα και για την ιθαγένεια στην κυβέρνηση

Εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για τη χορήγηση ιθαγένειας από τον αναπληρωτή υπουργό  Εσωτερικών και βουλευτή της ΔΗΜΑΡ.

fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros

Νέο πεδίο ενδοκυβερνητικών διαφωνιών αποτελεί το προσχέδιο νόμου για την ιθαγένεια που ετοιμάζεται στο υπουργείο Εσωτερικών.

Μιλώντας στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χ. Αθανασίου παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει συμφωνία. «Υπάρχουν δυο-τρεις διαφορές», είπε απαντώντας στη βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς Μαρία Γιαννακάκη, ενώ σημείωσε ότι το προσχέδιο έχει σταλεί στους πολιτικούς αρχηγούς, πιου προφανώς θα κληθούν να λύσουν τις «διαφορές».

Η κ. Γιαννακάκη τόνισε ότι πρέπει να αποδίδεται η ιθαγένεια στα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα σε συνδυασμό με κριτήρια όπως είναι τα έτη παραμονής κ.α. Πρόκειται για «πρώτης γενιάς Έλληνες», τόνισε, αντιδιαστέλλοντας την έννοια με το «δεύτερης γενιάς μετανάστες».

Αντίθετη είναι η θέση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών. «Αλλάζουμε την φιλοσοφία. Δεν δίνουμε ιθαγένεια με την ελπίδα να ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία, αλλά την δίνουμε ως επιβράβευση της δικής του προσπάθειας», είπε. «Πρόθεση του υπουργείου είναι να μπουν ουσιαστικά κριτήρια. Η γέννηση μόνο δεν αρκεί. Το αν οι γονείς μένουν εδώ, αφορά τους γονείς», εκτίμησε ο κ. Αθανασίου και πρόσθεσε:

«Το κριτήριο για την χορήγηση ιθαγένειας θα στηρίζεται στον Ισοκράτη και να μην το ξεχάσετε στη ΔΗΜΑΡ. Θα βάλουμε παιδεία, ουσιαστικό κριτήριο είναι η μόρφωση του παιδιού».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By