Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κόντρα Στουρνάρα – Μανιτάκη για το Ζάππειο

Διαμάχη ανάμεσα στον Γιάννη Στουρνάρα και τον Αντώνη Μανιτάκη έχει ξεσπάσει για το μέλλον του Ζαππείου.

FOSPHOTOS | Φίλιππος Μεσσίνης
FOSPHOTOS | Φίλιππος Μεσσίνης

Το μεν υπουργείο Οικονομικών λέει ότι είναι αντίθετη στο Σύνταγμα η κατάργηση του Εθνικού Κληροδοτήματος του Ζαππείου, το δε υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρότεινε με εγκύκλιό του την κατάργηση του Εθνικού Κληροδοτήματος του Ζαππείου.

Ο κ. Στουρνάρας έδωσε δύο γραπτές απαντήσεις στη Βουλή -στον Άδωνι Γεωργιάδη της Νέας Δημοκρατίας και τον Ηλία Παναγιώταρο της Χρυσής Αυγής. Σε αυτές ξεκαθαρίζει ότι με βάση το Σύνταγμα (άρθρο 109 παρ. 1) «δεν επιτρέπεται η μεταβολή του περιεχομένου ή των όρων διαθήκης, κωδικέλλου ή δωρεάς, ως προς τις διατάξεις τους υπέρ του Δημοσίου ή υπέρ κοινωφελούς σκοπού».

«Σύμφωνα με τη βούληση του διαθέτη Ευαγγέλη Ζάππα, όπως αυτή προκύπτει από τη διαθήκη του, η διοίκηση της περιουσίας του ανήκει στην Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων. Συνεπώς η κατάργηση της Επιτροπής και η μεταφορά της αρμοδιότητας της διοίκησης της περιουσίας του Ευαγγέλη Ζάππα σε άλλο φορέα αντιβαίνει στη βούληση του διαθέτη και άρα στο άρθρο 109 παρ. 1 του Συντάγματος», αναφέρει ο Γ. Στουρνάρας.

Η μόνη δυνατότητα διαφοροποίησης από τη βούληση του διαθέτη, προσθέτει ο υπουργός Οικονομικών, είναι η «κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται επωφελέστερη αξιοποίηση ή διάθεση, για τον ίδιο ή άλλο κοινωφελή σκοπό, εκείνου που καταλείφθηκε ή δωρήθηκε, στην περιοχή που καθόρισε ο δωρητής ή ο διαθέτης ή στην ευρύτερη της περιφέρεια, όταν βεβαιωθεί με δικαστική απόφαση ότι η θέληση του διαθέτη ή του δωρητή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, για οποιονδήποτε λόγο, καθόλου ή κατά το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένους της, καθώς και αν μπορεί να ικανοποιηθεί πληρέστερα με τη μεταβολή της εκμετάλλευσης, όπως νόμος ορίζει».

By