Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κόσοβο: Σύμπραξη με ΕΕ και ΗΠΑ στις κυρώσεις κατά Ρωσίας

Έντονες πολιτικές αποχρώσεις πίσω από την ανθρωπιστική κίνηση

rwsia

Το Κόσοβο ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία για τον ρόλο που παίζει στην Ουκρανική κρίση και την βοήθεια που προσφέρει στους ρωσόφιλους αντέρτες της χώρας.

Σε μια κίνηση σύμπραξης με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τις ΗΠΑ, που ήταν οι πρώτες που εφάρμοσαν μέτρα, το Κόσοβο θέλει να δώσει το δικό του μήνυμα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ενβέρ Χοτζάι δηλώνει: «Η απόφαση αυτή είναι στο πλαίσιο της διατήρησης της διεθνούς τάξης και συντάσσεται με την καταδίκη σχετικά με την καταπάτηση ενός κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους, της Ουκρανίας». Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση αυτή, επιβεβαιώνει ότι το Κόσοβο είναι σταθερός εταίρος των ευρωατλαντικών συμμάχων του.

Δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί σε ποια ρώσικα προϊόντα ή υπηρεσίες τίθεται το εμπάργκο, όμως πληροφορίες θέλουν την στενή σχέση Ρωσίας – Σερβίας, που έχει άσχημο παρελθόν με το Κόσοβο, να βοήθησε την απόφαση.

Το Κόσοβο κήρυξε την ανεξαρτησία του από την Σερβία τον Φεβρουάριο του 2008, ενώ η Ρωσία έχει θεωρήσει την ενέργεια αυτή των αρχών της Πρίστινας ως “παράνομη,” η οποία αντιτίθεται στο διεθνές δίκαιο.

By