Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κόστα Ρίκα: Ο ορισμός της ευτυχίας. Ακόμη και η μασκότ χαμογελά…

Ακόμη και η μασκότ της Εθνικής τους ομάδας… χαμογελάει! Ωραίος λαός οι κοσταρικανοί. Και φιλέλληνες… Για ένα δίωρο όμως, το βράδυ, θα τους έχουμε απέναντι, όσο καλοί κι αν είναι, κι όσο όμορφη κι αγαπημένη είναι η χώρα τους…

photo-of-waterfall-Costa-Rica

Κόστα Ρίκα. Μια μικρή χώρα. Η μισή της… μισής Ελλάδας, κάπου στην κεντρική Αμερική, με πληθυσμό ακόμη λιγότερο από τον… μισό ελληνικό, κοντά στα 4,5 εκ. ψυχές.

Αποκαλείται και… «Ελβετία της κεντρικής Αμερικής» καθότι πρόκειται για μια από τις περισσότερο οικονομικά αναπτυσσόμενες χώρες στον πλανήτη –αλλά και την πιο ευτυχισμένη (χώρα) της Γης!

50_Costa_Rica_2006_(208)

Πολέμους, δεν έχει γνωρίσει. Δεν έχει κάν στρατό!

Ο στρατός καταργήθηκε το 1949 μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Κι αυτή η απόφαση ήταν που έφερε την πολιτική σταθερότητα στην χώρα –φαινόμενο σπάνιο στην περιοχή που βρίθει, ιστορικά, από επαναστάσεις και πραξικοπήματα…

Η Κόστα Ρίκα -ή, «Πλούσια Ακτή»- χαρακτηρίζεται για το ανώτερο επίπεδο της παιδείας της, με υψηλό ποσοστό μόρφωσης των πολιτών της που, συνήθως, είναι χαρούμενοι –τι καλύτερο…

opados-costa-rica3-570

«Κόστα Ρίκα, το πιο ευτυχισμένο μέρος του πλανήτη», αναφέρει στο πόρισμά της μια ερευνητική ομάδα από τη Βρετανία, που στοχεύει στην οικοδόμηση μιας νέας οικονομίας με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον (με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την 84η θέση).

Αυτή η Βρετανική ομάδα έρευνας χρησιμοποίησε το «Happy Planet Index», το οποίο περιλαμβάνει τις χώρες με τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους.

(Το Happy Planet Index είναι ένας δείκτης ευημερίας των ανθρώπων καθώς και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων κάθε χώρας που παρουσιάστηκε από το New Economics Foundation τον Ιούλιο του 2006).

«Φάνηκε ότι οι κάτοικοι της Κόστα Ρίκα έχουν τον υψηλότερο βαθμό ικανοποίησης από τη ζωή τους και το δεύτερο υψηλότερο προσδόκιμο ζωής του νέου κόσμου», αναφέρεται στην έκθεση της οργάνωσης –και δεν είναι η μόνη που τοποθετεί τη συγκεκριμένη χώρα υψηλά στην κατάταξη της ευτυχίας. Η Κόστα Ρίκα καταλαμβάνει τη 12η θέση και σε μια (πιο) πρόσφατη έρευνα των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιοποίησε την επίσημη λίστα των πιο ευτυχισμένων κρατών του 2013…

Είπαμε, ακόμη και η μασκότ της Εθνικής τους ομάδας χαμογελά! Κι ας… ρίχνει κεραυνούς στην Ακρόπολη…

thumbnail (2)

Στην Κόστα Ρίκα οι κάτοικοι οδηγούν από δεξιά -όμως και η προσπέραση γίνεται από τα δεξιά! Πραγματικά παράξενη συμπεριφορά σε μια χώρα πεντακάθαρη, με πολύ πράσινο, όπου σε κάθε δρόμο πετυχαίνεις φανάρια χρώματος πράσινου, κόκκινου και κίτρινου.

Καλοκαίρι έχει σχεδόν όλο τον χρόνο, η εμπορική εκμετάλλευση της μεγάλης παραλίας όμως, απαγορεύεται.  Και το καλύτερο: τρώει όποιος φθάνει πρώτος στο τραπέζι και αυτό ισχύει σε οικογένειες αλλά και… μαγαζιά, στις ταβέρνες!

Οι κοσταρικανοί γνωρίζουν πολλά για την ελληνική ιστορία και δηλώνουν φιλέλληνες.

Ένας από αυτούς ήταν ο Χοσέ Ραφαέλ ντε Καλέγκος Αλβαράδο, πρόεδρος της Κόστα Ρίκα το 1834, που έδειξε την αδυναμία του στην χώρα μας βαφτίζοντας τρεις νέες πόλεις με ελληνικά ονόματα. Grecia, Atenas, Esparza (Ελλάδα, Αθήνα, Σπάρτη).

grecia-parque-nacional-costa-rica-entrada

Οι Κοσταρικανοί, προέρχονται από μίξη πολιτισμών, δεν έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, γι αυτό και οι Έλληνες επισκέπτες όταν αναφέρουν την καταγωγή τους θα πρέπει να διευκρινίζουν ότι είναι από τη χώρα Grecia και όχι από την δική τους πόλη, όπου η προτομή του Αριστοτέλη -προσφορά του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού το 1997- ξεχωρίζει…

Στην Κόστα Ρίκα μετέφεραν, μερικές δεκαετίες πριν, τα νοικοκυριά τους καμιά πενηνταριά Έλληνες που σήμερα αριθμούν τους 350. Ο τύπος στη χώρα ανακάλυψε κάποιους από αυτούς τους Έλληνες, όπως την Θεοδώρα Τσίγλη, πρώην πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας, που είχε αποκαλύψει, αρχές της εβδομάδας, όταν έγινε γνωστό το σημερινό –ποδοσφαιρικό- ζευγάρι του Ρεσίφε πως «οι πρώτοι Έλληνες ήρθαν στην Κόστα Ρίκα στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και μάλιστα υπήρχε μία μεγάλη φαμίλια, οι Χριστοδουλόπουλοι».

Η νυν πρόεδρος της –ελληνικής- κοινότητας Ανδριάνα Καραμπαγουιάζ αναφέρθηκε στην ιστορία της δικής της οικογένειας στη χώρα. «Η γιαγιά μου πήγε με πλοίο στον Παναμά μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο όπως και άλλοι Έλληνες και Πολωνοί. Στόχος της ήταν να πάει στις ΗΠΑ, αλλά τελικά κατέληξε στην Κόστα Ρίκα όπου παντρεύτηκε τον Κοσταρικανό παππού και πλέον η γιαγιά, που είναι ακόμη εν ζωή πλησιάζοντας τα 100, έχει 5 παιδιά, 8 εγγόνια και ένα δισέγγονο, όλα τους με διπλή υπηκοότητα…».

Αξιοσημείωτο: συμπληρώνεται εφέτος μισός αιώνας από τότε που Ελλάδα και Κόστα Ρίκα συνήψαν –επίσημα, το 1964- διπλωματικές σχέσεις και εκπροσωπούνται στις πρωτεύουσες (Αθήνα και Σαν Χοσέ) με πρόξενους ( που λειτουργούν και ως «δορυφόροι» των αντίστοιχων πρεσβειών της Ελλάδας στο Μεξικό και της Κόστα Ρίκα στην Ιταλία).

Β.Μελέκογλου

 

By