Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κύπρος: Έτοιμη να συμβάλει στην προσπάθεια ειρήνευσης στη Γάζα

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε στην κρατική τηλεόραση του ΡΙΚ ότι η κυβέρνηση έχει εμπλακεί στην πρωτοβουλία χωρών της ΕΕ, ενημερώνοντας ότι, εφόσον το επιθυμούν τα εμπλεκόμενα μέρη, είναι πρόθυμη να παραχωρήσει διευκολύνσεις στα αεροδρόμια και στα λιμάνια της

xristodoulidis-cyprus

Η Κύπρος εξέφρασε την ετοιμότητά της να συμβάλει στην προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε στην κρατική τηλεόραση του ΡΙΚ ότι η κυβέρνηση έχει εμπλακεί στην πρωτοβουλία χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενημερώνοντας ότι, εφόσον το επιθυμούν τα εμπλεκόμενα μέρη, είναι πρόθυμη να παραχωρήσει διευκολύνσεις στα αεροδρόμια και στα λιμάνια της.

Στο πλαίσιο αυτό είναι ενδεχόμενο το λιμάνι της Λάρνακας να χρησιμοποιηθεί ως σταθμός ελέγχου, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για μόνιμη κατάπαυση του πυρός, τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας και ενίσχυση της ασφάλειας του Ισραήλ.

Η εισήγηση για χρησιμοποίηση του λιμανιού Λάρνακας υποβλήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που αναπτύσσουν η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία για τη Μέση Ανατολή.

Η πρόταση διαλαμβάνει την παρουσία παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο στα σημεία της Λωρίδας της Γάζας, όσο και στο λιμάνι της Λάρνακας, που θα χρησιμοποιούνται για τη διακίνηση εμπορευμάτων και προσώπων, προκειμένου να αποτραπεί κατάχρηση των διευκολύνσεων.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι η συγκεκριμένη εισήγηση την οποία κατέθεσε η Κυπριακή Δημοκρατία για εμπλοκή της στην προσπάθεια τελεί υπό την αίρεση της αποδοχής της από τα εμπλεκόμενα μέρη. Πρόσθεσε όμως ότι δεν αναμένει πως θα υπάρξει αντίδραση εφ΄ όσον το σχέδιο τεθεί σε εφαρμογή.

Ο κ. Χριστοδουλίδης διευκρίνισε πάντως ότι, για το πλαίσιο της μόνιμης λύσης που αφορά στην άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας και στην κατάπαυση του πυρός, έστω και εάν εφαρμοστεί η πρόταση, λόγο θα έχουν μόνο τα εμπλεκόμενα μέρη.

By