Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κύπρος: “Ανετη επικράτηση Αναστασιάδη με 57,48%

Ο Νίκος Αναστασιάδης, όπως αναμένονταν, κατάφερε να επικρατήσει έναντι του αντιπάλου του Σταύρου Μάλλα. Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος της Κύπρου.

anastasiadisΟ Ν. Αναστασιάδης με καταμετρημένο το 100% των ψήφων έλαβε ποσοστό 57,48% που αντιστοιχεί σε 236.965 ψήφους, έναντι ποσοστού 42,52% και 175.267 ψήφων του Σ.Μάλλα. Συνολικά στις κάλπες προσήλθαν 545.493 ψηφοφόροι ενώ η αποχή έφτασε στο 18,42%. Το ποσοστό αυτό αποτελεί υψηλό ρεκόρ.

Την επικράτηση Αναστασιάδη είχαν «προαναγγείλει» λίγες ώρες νωρίτερα τα exit polls, που προέβλεπαν τόσο τα υψηλά ποσοστά, όσο και την μεγάλη διαφορά από τον αντίπαλό του.

Ο Ν. Αναστασιάδης διαδέχεται τον Δημήτρη Χριστόφια και είναι ο 7ος κατά σειρά πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στις «προκλήσεις» που καλείται να αντιμετωπίσει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος συμπεριλαμβάνονται οι συζητήσεις με την Ε.Ε για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών και συνολικά το θέμα της κυπριακής οικονομίας.

Στις πρώτες του δηλώσεις, ο νέος πρόεδρος σημείωσε ότι σκοπεύει να εργαστεί για την γρήγορη έξοδο της Κύπρου από την κρίση η οποία απαιτεί την υπογραφή μνημονίου προκειμένου να αποφευχθεί η πτώχευση. Σημείωσε ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να μην υπάρξουν στο μνημόνιο στρεβλώσεις που θα πλήξουν τις ασθενέστερες τάξεις. Παράλληλα επισήμανε ότι «η Κύπρος θέλει να έχει την Ευρώπη στο πλευρό της» και για τον λόγο αυτό θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Τέλος απεύθυνε ενωτικό κάλεσμα λέγοντας πως η διαχείρισή του θα είναι συλλογική υπόθεση.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος τύπου του νέου προέδρου της Κύπρου Τ.Μητσόπουλος επισήμανε ,πως ο Ν.Αναστασιάδης «έλαβε ξεκάθαρη, σαφή και ισχυρή εντολή για να προωθήσει το σχέδιό του για την ανασυγκρότηση της χώρας» και πώς «πρώτη προτεραιότητα του νέου προέδρου είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και η προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων« προκειμένου να ζητηθεί η αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων. Υπενθύμισε μάλιστα την πρόταση που έχει καταθέσει ο Ν.Αναστασιάδης για την συγκρότηση κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας».

«Θα είμαστε αυστηροί κριτές για όσα εκφεύγουν από τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα του λαού» τόνισε σε δηλώσεις του ο Στ.Μάλλας, αναφέροντας ότι ο προεκλογικός του αγώνας ήταν μέσα σε «αντίξοες συνθήκες» και υπό το καθεστώς «πιέσεων και διλλημάτων». Επισήμανε πως είχε την στήριξη μόνον ενός κόμματος προσθέτοντας ότι «ο αγώνας συνεχίζεται για την προάσπιση του κράτους πρόνοιας, τα εργασιακά, για ισοπολιτεία και χρηστή διαχείριση».

Συγχαρητήριο μήνυμα στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο απέστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ενώ αίσθηση προκάλεσε η επιλογή του πρόεδρου του Συμβουλίου της Ε.Ε Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ να αναρτήσει στο Twitter για τον Ν.Αναστασιάδη με την φράση «τα συγχαρητήρια μου στον κ. Αναστασιάδη για την εκλογή του στη προεδρία της Δημοκρατίας. Αναμένω να συνεργασθούμε σύντομα». Συγχαρητήριο μήνυμα απέστειλε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κομματος Βιλφριντ Μάρτενς.

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος της Κύπρου

Ο Νίκος Αναστασιάδης γεννήθηκε στο Πέρα Πεδί της επαρχίας της Λεμεσού στις 27 Σεπτεμβρίου 1946. Είναι νυμφευμένος με την Άντρη Μουστακούδη και έχει δύο κόρες. Είναι ο έβδομος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις 24 Φεβρουαρίου 2013 για την περίοδο 2013-2018, που εκλέγηκε με μεγάλη πλειοψηφία στο ποσοστό γύρω στο 57,25%.

Εξελέγη βουλευτής Λεμεσού με το ΔΗΣΥ. στις εκλογές της 24ης Μαΐου 1981 και επανεξελέγη στις εκλογές της 8ης Δεκεμβρίου 1985, της 19ης Μαΐου 1991, της 26ης Μαΐου 1996, της 27ης Μαΐου 2001, της 21ης Μαΐου 2006 και της 21ης Μαϊου 2011. Υπήρξε αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗ.ΣΥ. από το 1991 έως το 1993 και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος από το 1993 έως το 1997.

Διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος της Βουλής από το 1996 έως το 2001. Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Επιλογής και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών.

Διετέλεσε επίσης αρχηγός της αντιπροσωπίας της Βουλής στη Διακοινοβουλευτική Ένωση από το 1991 έως το 2006 και αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κυπριακής Ομάδας στον ίδιο οργανισμό, καθώς και μέλος και πρόεδρος της Επιτροπής της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Βουλευτών από τον Οκτώβριο του 1990 έως το Σεπτέμβριο του1996. Διετέλεσε επίσης πρώτος αντιπρόεδρος της αντιπροσωπίας της Βουλής στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κύπρου.

Σήμερα είναι μέλος της Επιτροπής Επιλογής. Είναι επίσης αρχηγός της αντιπροσωπίας της Βουλής στη Διακοινοβουλευτική Ένωση, της αντιπροσωπίας της Βουλής στην Ασιατική Κοινοβουλευτική Συνέλευση (μετονομασία του Συνδέσμου Ασιατικών Κοινοβουλίων για την Ειρήνη) της αντιπροσωπίας της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου και της αντιπροσωπίας της Βουλής στην Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση.

Πολιτικές και κοινωνικές δραστηριότητες

Ως φοιτητής στην Ελλάδα αναμίχθηκε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα και υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας της Ένωσης Κέντρου επί προεδρίας Γεωργίου Παπανδρέου. Υπήρξε επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου του φοιτητικού συλλόγου “Θέμις” της Νομικής Σχολής Αθηνών.

Διετέλεσε πρόεδρος της Λέσχης Λάιονς Λεμεσού (1980-1981), μέλος της δικαστικής επιτροπής της Ποδοσφαιρικής Αθλητικής Αγροτικής Ομοσπονδίας Κύπρου (Π.Α.Α.Ο.Κ.), καθώς και γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΔΗ.ΣΥ. και της Νεολαίας του ΔH.ΣY. (ΝΕ.ΔΗ.ΣΥ.). Από το 1976 έως το 1985 διετέλεσε επαρχιακός γραμματέας της ΝΕ.ΔΗ.ΣΥ. Λεμεσού, το 1985 εξελέγη αντιπρόεδρος και το 1987 πρόεδρος της ΝΕ.ΔΗ.ΣΥ. Το 1990 εξελέγη πρώτος αντιπρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ., το 1995 αναπληρωτής πρόεδρος και στις 8 Ιουνίου 1997 πρόεδρος του κόμματος. Επανεξελέγη στις 20 Ιουνίου 1999 , στις 25 Μαΐου 2003 και στις 17 Μαρτίου 2007.

Συμμετέχει στα ανώτατα συλλογικά όργανα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Ένωσης και της Διεθνούς Δημοκρατικής Ένωσης. Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου από το 1995.

Σπούδασε Νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακές σπουδές στο ναυτικό δίκαιο στο University College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Έχει δημοσιεύσει άρθρα κοινωνικού και πολιτικού περιεχομένου στον ημερήσιο Τύπο.

wikipedia.org

 

[space size=»30″]

By