Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κύπρος: Η Γερμανία φέρεται διατεθειμένη για οικονομική βοήθεια στη χώρα

Iδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κάποιες πρωτοβουλίες, που θα ληφθούν από τράπεζα αναπτύξεως

anastasiadis merkel

Πρόθυμη να βοηθήσει οικονομικά την Κύπρο εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, κατά τη συνάντηση της με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη την Παρασκευή στο Δουβλίνο. Αμφότεροι είχαν μεταβεί στην ιρλανδική πρωτεύουσα για τη σύνοδο των ηγετών κρατών και κυβερνήσεων του ΕΛΚ.

Η πρόθεση της Γερμανίας για παροχή βοήθειας έγινε γνωστή από τον από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κύπρου, Χρίστο Στυλιανίδη και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες αφορά προγράμματα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά όχι μόνο.

Απηχώντας τη δήλωση του κ. Αναστασιάδη- ότι όσα συζήτησε με την κ. Μέρκελ θα μετουσιωθούν σε πρακτικές ενέργειες κατά την επικείμενη επίσκεψή του στο Βερολίνο στις 6 Μαΐου- ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι κατά την επίσκεψη θα συζητηθούν θέματα, που θα βοηθήσουν την κυπριακή οικονομία.

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κάποιες πρωτοβουλίες, που θα ληφθούν από τράπεζα αναπτύξεως, η οποία λειτουργεί στα πλαίσια της γερμανικής Οικονομίας.

Επισήμανε ακόμη ότι αυτή ήταν η σαφής πρόθεση της κ. Μέρκελ αν και πρόσθεσε ότι «όλα αυτά θα οριστικοποιηθούν στο Βερολίνο».

Ο κ. Στυλιανίδης δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες, αλλά είπε ότι πρόκειται για προγράμματα, που χρειάζεται τώρα η κυπριακή οικονομία, έτσι ώστε να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να αρχίσει ο κύκλος της ανάκαμψης και της ανάπτυξης.

Αναφέρθηκε, επίσης, σε ευμενή σχόλια της κ. Μέρκελ περί τού ότι η Κύπρος, αντί των δραματικών γεγονότων που όλοι ανέμεναν, πέτυχε μέσα σε έναν χρόνο να δημιουργήσει προοπτικές ανάκαμψης και επανεκκίνησης της οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος και γενικότερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για την επανέναρξη του διαλόγου στη βάση ενός κοινού ανακοινωθέντος, που ξεκαθαρίζει τη βάση διαπραγμάτευσης και τη διαδικασία των συνομιλιών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

By