Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κύπρος: Η Τουρκία είναι απλά πελάτης για το φυσικό άεριο

«Οι υδρογονάνθρακες είναι αποκλειστικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας» τονίζει η Λευκωσία 

Anastasiadis

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα κάνει διακρίσεις, εάν η Τουρκία θέλει να είναι πελάτης της στο φυσικό αέριο, μετά τη λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, τονίζοντας: «Με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να θεωρηθεί ως στρατηγικός μας εταίρος».

Μιλώντας σε ημερίδα του Κυπριακού Ιδρύματος Μελετών και Ερευνών με θέμα «Νέες προκλήσεις για τις Ευρω-Μεσογειακές σχέσεις μετά την Αραβική Άνοιξη», ο πρόεδρος επεσήμανε πως η συμβολή της Τουρκίας στην επίτευξη λύσης του Κυπριακού θα συμβάλει τα μέγιστα στις δικές της ανάγκες προμήθειας φυσικού, αερίου, αλλά και θα προσφέρει οφέλη και στην Τουρκοκυπριακή πλευρά.

Ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης, στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού, του ζητήματος των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, γιατί, όπως είπε: «Αυτό ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας στην ίδια ημερίδα είπε πως η Κύπρος πρέπει να έχει εξωτερική πολιτική, αν θέλει να υπολογίζεται στο παγκόσμιο σκηνικό.

Η Μεσόγειος θάλασσα, συνέχισε, πρέπει να είναι στο επίκεντρο της εξωτερικής μας πολιτικής και κυρίως η Ανατολική Μεσόγειος, σημειώνοντας πως πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη συνεργασία μας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, για το οποίο μάλιστα είμαστε, όπως υπέδειξε, «ο μόνος προβλέψιμος γείτονας της», αφού οι φιλικές σχέσεις δεν εξαρτώνται από το ποιος βρίσκεται στη διακυβέρνηση του τόπου, όπως συμβαίνει με τις υπόλοιπες γειτονικές με το Ισραήλ χώρες.

Το φυσικό μας αέριο, σημείωσε ο κ. Κασουλίδης, αποτελεί το δεύτερο όπλο και υπέδειξε πως η Κύπρος είναι ο κοινός παρονομαστής για Λίβανο, Αίγυπτο και Ισραήλ, καθώς η ΑΟΖ συνορεύει με αυτές τις χώρες.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, επίσης, στους σχεδιασμούς για ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, λέγοντας πως «εκείνο που δεν θέλουμε να γίνει είναι να κατατεθεί η αίτηση προτού ωριμάσουν τα πράγματα, για να μην ασκήσει βέτο η Τουρκία».

Πηγή: ΑΜΠΕ

By