Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κ. Ρέγκλινγκ: «Αβεβαιότητα προκαλεί στις αγορές μια πρόωρη έξοδος της Ελλάδας»

«Οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα δεν έχουν ολοκληρωθεί»

regling

Η πιθανότητα πρόωρης εξόδου της Ελλάδας από το υφιστάμενο πρόγραμμα προσαρμογής προκαλεί αβεβαιότητα στις αγορές, τόνισε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε ομιλία του στη Μπρατισλάβα.

Ο Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαφορετική θέση σε σχέση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, προσθέτοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, σε αποκλειστική συνέντευξη στο οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων MNI, ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωνε ότι υπάρχει ευρεία συμφωνία (broad consensus) για την πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από τη δανειακή συμφωνία με το ΔΝΤ, εφόσον αυτή η έξοδος είναι συνετή (prudent) και συνοδεύεται από προληπτική γραμμή χρηματοδοτικής στήριξης.

«Υπάρχει μεγάλη συμπάθεια για την ιδέα να λάβει η Ελλάδα προληπτική γραμμή πίστωσης που θα συνοδεύει τις μεταρρυθμίσεις. Μια γραμμή από τον ΕSM θα είναι ένα χρήσιμο μαξιλάρι σε περίπτωση που χρειαστούν επιπρόσθετα χρήματα», ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Σε ερώτηση εάν η χώρα μας είναι έτοιμη να λάβει όλη τη χρηματοδότησή της από τις αγορές, είχε απαντήσει ότι «κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά», καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από την αξιολόγηση της τρόικας και τα αποτελέσματα των στρες τεστ των τραπεζών. Είχε προειδοποιήσει ωστόσο ότι εάν η Ελλάδα αποφασίσει να φύγει μονομερώς από το ΔΝΤ, δεν θα πρέπει να περιμένει μεγάλη βοήθεια για τη μείωση του χρέους.

By